Filmklassiekers zijn er in veel verschillende vormen. De ene film is een klassieker vanwege z’n verhaal, de ander is een klassieker vanwege gigantisch goed acteerwerk. Hoe dan ook, sommige films – leuk of niet – horen in ’t rijtje met klassiekers. Zo ook 2001: A Space Odyssey. De film heeft een zeer beroemde ontknoping waar het hoofdpersonage reïncarneert als foetus. De setting – een steriel, klassieke hotelkamer – is nu te bezoeken.

2001: A Space Odyssey Art Exhibit

De tentoonstelling, beter bekend als The Barmecide Feast, is een creatie van Simon Birch. Hij heeft z’n uiterste best gedaan om de film-scene te recreëren uit de klassieker van 1968. Mocht je de tentoonstelling willen bewonderen, dan zul je wel even naar Washington D.C. moeten vliegen – daar is de setting te vinden. De toegang is gratis, maar je zal wel kaartjes moeten hebben voor deze tentoonstelling. Er zullen maar 6 mensen tegelijk toegelaten worden tot de hotelkamer. Kubrick staat erom bekend dat hij z’n sets vernietigde na de opnames van iedere film. Echter, de architect van Birch, Paul Kember, is de neef van een van de set-medewerkers tijdens de originele opnames van deze film. Daardoor is Birch in staat om een realistische recreatie te maken.