De wondere wereld van occasions is er nog steeds een die gigantisch is. Men koopt nog geregeld een auto waar ‘de kop al van af is’ en dat maakt dat de markt eentje is die veel inzichten geeft in gebruiksgedrag, aankoopgedrag én kwaliteitsverschillen tussen diverse automerken. Vooral die laatste is een zeer interessante. Men is nog steeds van mening dat Duitsers enorm degelijk zijn en dat Italianen en Fransozen weinig betrouwbaarheid kennen. Via Business Insider Nederland werd duidelijk wat de 10 meest betrouwbare occasions zijn en de uitkomsten zijn aardig verrassend te noemen.

Azië neemt het voortouw wat betreft betrouwbaarheid

De Britse verzekeraar Warranty Direct heeft op basis van hun eigen cijfers een index samengesteld. Deze index haalt cijfers en kenmerken uit diverse aspecten rondom het verzekeren van auto’s en de reparaties die daar wel of niet uit voortvloeien. De zogenaamde Reliability Index geeft aan welke auto’s het meest betrouwbaar zijn. Hierbij wordt een gemiddelde gehanteerd van 100 punten op de index. Auto’s die meer dan 100 punten scoren zijn onbetrouwbaarder. Logischerwijs zijn auto’s onder de 100 punten betrouwbaarder. De uitkomsten zijn aardig verrassend te noemen.

Overigens worden auto’s betrouwbaar of onbetrouwbaar genoemd op basis van een combinatie in factoren. Zo wordt er ook rekening gehouden met reparatiekosten per jaar – over een periode van 5 jaar. Daarnaast wordt gekeken hoe frequent een specifiek model voor reparatie naar de garage gaat. Zo heeft de Toyota IQ (#1) een hoog reparatiebedrag, maar is de frequentie van reparaties lager. Dit verklaart waarom het niet enkel de kosten zijn die gemaakt worden. De frequentiehoogte is eveneens doorslaggevend. En laat die nou net heel laag zijn bij deze Toyota.

Top-10 meest betrouwbare occasions

Het wordt meteen duidelijk dat een grote hoeveelheid auto’s in de top-10 uit Azië afkomstig is. Daar gaat de Duitse degelijkheid dus. Alhoewel, het is natuurlijk een beeld dat enigszins vervormd raakt door het meenemen van reparatiekosten. Wanneer jij met je Porsche 911 naar de garage gaat voor een reparatie, is het zeer aannemelijk dat je enkele honderden tot duizenden euro’s lichter weer naar buiten loopt. Ergens is de grens van de combinatie frequentie/kosten dusdanig hoog, dat je auto per definitie al laag eindigt in deze index. Het is overigens wel een mooi gegeven voor hij/zij die net op zoek is naar een betrouwbare tweedehands.

Bron: Business Insider Nederland / Reliability Index