Porsche heeft in het verleden aardig wat auto’s weten te produceren die glansrijke resultaten wisten te behalen in autoraces en daarmee een legendarische status verwierven. De auto die volgens velen heeft gezorgd voor de aftrap van Porsche’s racesucces is de Porsche 550A Spyder. Een iconische bolide met een geweldig race-CV en een nog geweldiger lijnenspel. Slechts 39 bolides werden ooit geproduceerd door het merk uit Stuttgart en deze zijn beslist niet meer alle 39 in leven. Het is dan ook bij hoge uitzondering dat een Porsche 550A Spyder onder de hamer gaat. Zoals dit exemplaar.

 Eén van de allerlaatste Porsche 550A Spyders die van de band afrolden

De Porsche 550A Spyder werd niet geboren als extreme krachtpatser. Sterker nog, puur gekeken naar motor-inhoud en aantal pk’s ‘viel het allemaal wel mee’. De auto werd gebouwd met een 1500cc Fuhrmann-motor, welke goed was voor zo’n 110pk.  Ondanks deze bescheiden krachtbron was de Porsche 550A Spyder – zeker in de begindagen – een geduchte tegenstander voor praktisch iedere raceauto.

Het specifieke model zoals we dat hier zien heeft in diverse races deelgenomen en is – volgens de gegevens – driemaal als 1e geëindigd, een keer als 2e en een keer als 8e. Een aardig respectabele geschiedenis dus als actieve Porsche raceauto. Bovendien heeft de laatste eigenaar er een 30-jarige restauratie in gestopt, welke zeer recentelijk pas werd afgerond. Hiermee is de bolide volledig in originele staat hersteld en ongelooflijk strak. Het is direct het soort auto die je verwacht op ’t Concours d’Elegance. Vergeet dan wel niet je rollup banners mee te nemen, zodat men in één oogopslag ziet welke stukje historie voor hen staat.

Deze specifieke Porsche 550A Spyder wordt geveild tijdens de Monterey veiling op 23 tot en met 25 augustus – georganiseerd door Mecum Auctions. Mocht je meer informatie willen, of mee willen bieden op dit spectaculaire stukje historie, bekijk dan de website. We zijn heel benieuwd naar de uiteindelijke prijs. Duidelijk is wel dat het hier om ettelijke miljoenen gaat. Zo werd een Porsche 550A Spyder in 2016 nog geveild voor een bedrag dat boven de $5.000.000 uitkwam. Kortom, een veelbelovend huzarenstukje.

Bron: Mecum Auctions