Je zou denken dat elkaar begroeten, op welk moment van de dag dan ook, een normale beleefdheidsvorm is. Zeker als je iemand gewoon kent, zoals familie of collega’s. Maar toch komt het voor dat het niet gebeurd als je ’s ochtends je kantoor binnen stapt, of op een manier waar de weerzin vanaf spat. Maar uit onderzoek is gebleken dat er veel voordelen zitten aan een welgemeend hallo om de dag mee te beginnen.

Goedemorgen zeggen is belangrijk

Andrew G Rosen, blogger op een website voor carrièreadvies, bespreekt dat we eigenlijk veel missen wanneer we geen zin hebben om elkaar te begroeten. Of je er nu plezier aan beleeft of niet, er zijn meerdere redenen om elkaar te begroeten bij het begin van de dag. Ook een onderzoeker op het gebied van sociale psychologie is van mening dat een welgemeend hallo een krachtige tool is.

Kleine dingen kunnen namelijk een groot verschil maken in de sociale interactie tussen mensen, zo stelt hij. Klanten van werknemers die veel lachen zijn tevredener en een van leerlingen bedankte hem ooit voor het begroeten in de ochtend. Dus hoewel het misschien ongemakkelijk is, of je er echt geen zin hebt, heeft goedemorgen zeggen veel nut. Onder andere vanwege onderstaande redenen.

goedemorgen zeggen PURE LUXE

Het is onderdeel van normale omgangsvormen

Goedemorgen zeggen is uiteraard gewoon een vorm van beleefdheid die iedereen wel kent, van een peuter tot een gepensioneerde. Het is een van die kleine uitspraken die gewoon normaal zou den moeten zijn in het dagelijkse leven, zoals ook ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’. Het kan bijdragen aan een betere communicatie en sfeer, en het achterwege laten van een begroeting betekent vaak een slecht begin.

Het maakt mensen van je collega’s

Je werk is een plek waar je een groot deel van je tijd doorbrengt, dan is het niet meer dan normaal om de mensen om je heen te leren kennen. Je kunt ze zien als figuranten in je werkzame tijd, of je maakt het allemaal wat menselijker. Een paar seconden in de ochtend helpen hierbij.

Het zorgt voor meer gelijkheid op de werkvloer

Als iedereen elkaar gewoon begroet draagt dit bij aan een gelijkwaardige sfeer op het werk, wat meestal positieve invloed op de resultaten heeft. Dat is dus voor iedereen voordelig, ook als je zelf bovenaan de hiërarchische ladder staat.

Het kost geen tijd of geld

Zelfs als je echt een sterke afkeer hebt van het idee iedereen te moeten begroeten, kost het je niets. Geen geld en qua tijd is die paar seconden ook verwaarloosbaar. Dit kun je dus prima opbrengen, en levert je uiteindelijk meer op dan dat het kost.

Je kan belangstelling terug verwachten

Waardering is iets waar we allemaal naar streven, zeker ook op ons werk. Als je geen hallo zegt is de kans daarop een stuk kleiner, terwijl een begroeting je meer in de belangstelling zet. De kans op de waardering die je verdient zul je eerder krijgen met simpelweg goedemorgen zeggen in de ochtend.

Het voorkomt ongemak

Wellicht moet je later op de dag in gesprek met je collega, en dat is toch wat minder ongemakkelijk als je elkaar al hebt begroet. Betere onderlinge communicatie op de werkvloer leidt tot betere omstandigheden, en dat brengt meerdere voordelen met zich mee.

Je maakt een ander vrolijker

Je kan iemands dag niet helemaal maken, en zeker niet met een simpel hallo. Maar het kan wel bijdragen aan iemands humeur, zeker bij een mindere dag. Neem dus de moeite en wellicht doe je wat goeds voor een ander.

Bron:BusinessInsider