Nu de grote baas der vakanties, de Zomervakantie, zijn intrede heeft gedaan, zien we links en rechts weer de nodige vakantiekiekjes langskomen. Ondanks het feit dat het kwik in ons kleine kikkerlandje ongekende hoogtes bereikt de afgelopen paar dagen, is het voor veel mensen pas écht vakantie als ze ergens heen gaan. Het vliegtuig instappen, de sleurhut aankoppelen of het bootje een koers laten varen. Kortom vakantie is heerlijk. Toch beweren ‘boze tongen’ nu dat het verspilde tijd is. Als je er voor kiest om twee weken op vakantie te gaan, dan voegt dat niets toe, zo horen we. Reden voor ons – liefhebbers van vakantie – om daar eens het fijne van te achterhalen.
Onze hersenen hebben geen behoefte aan een lange vakantie
Althans, voor een deel dan. De psycholoog Daniel Kahneman geeft aan dat onze vakantie door onze hersenen op twee verschillende manieren wordt opgeslagen. Er zijn dus twee helften. De eerste helft is gericht op de ervaring zelf en is alleen bezig met het moment. De andere helft houdt zich meer bezig met de herinneringen die je achteraf nog terug kunt halen. Wat voor soort vakantie jou het meest bevalt, ligt dus eraan welke hersenhelft je het meest wil bekoren.
Indien je op vakantie gaat voor het korte moment, dan is het niet erg hoe lang je blijft. Deze herinneringen worden slechts voor het moment opgeslagen, dus je leeft in het moment. Er is dus geen maximum aan de hoeveelheid opgeslagen herinneringen. Oude belevingen maken steeds – op hele korte termijn – plaats voor nieuwe belevingen. Echter, wanneer je meer waarde hecht aan herinneringen die ‘je leven lang’ bij blijven, dan is een korte vakantie voldoende.
Hoe meer veranderingen in je leven, hoe meer details je hersenen opslaan
Het klinkt raar, maar als je constant in een andere omgeving bent, dan voelen je hersenen zich genoodzaakt om meer informatie op te slaan. Als je dus veel waarde hecht aan de zaken die je beleeft op vakantie en deze ook graag wil blijven onthouden, dan is een korte vakantie voldoende. Je maakt genoeg mee om dat vervolgens voor een zeer lange periode op te slaan. Meneer Kahneman wil hiermee aangeven dat we kunnen volstaan met een weekje in de tropen, op het strand of in de rijstvelden – om daar vervolgens jarenlang van na te genieten. Hij stelt dat, wanneer je twee weken of langer op vakantie gaat, er naar verloop van tijd te weinig verandering aanwezig is om nieuwe herinneringen te maken. Het gevolg is dat je je na afloop hooguit twee tot drie dingen nog herinnert.