Nu het weer aan een opmars bezig is, veranderen we allemaal weer in dagjesmensen. We trekken er massaal op uit en dagjes weg staan hoog op onze to-do list. Het vervelende is alleen dat je dat vaak de auto neemt, wat weer resulteert in aardig hoge kosten. Om alleen te parkeren heet dat. Juist omdat we daar enigszins voor willen behoeden, zochten we uit wat de duurste steden zijn om te parkeren. Zowel op straat als in een parkeergarage.

Uit onderzoek is gebleken dat parkeren op straat steeds duurder wordt

Vorig jaar deed de Detailhandel Nederland een onderzoek onder de 36 grootste winkelsteden van ons land. Daaruit bleek dat parkeren op straat steeds duurder wordt. Sterker nog, maar liefst 80% van deze steden verhoogde hun tarieven in de afgelopen vijf jaar. Een stijging die vooralsnog niet aan banden gelegd lijkt te worden. De sterkste stijger destijds was Assen – hier steeg het tarief met maar liefst 60%.

Het zijn de kleine dingetjes die het doen, maar de parkeertarieven lijken een steeds grotere rol op te eisen binnen een stad. Wat steden niet in de gaten hebben, is het feit dat dit indirect gevolgen heeft voor het publiek dat zich naar een stad begeeft – of juist niet. Uiteraard is Amsterdam nog steeds de duurste stad van Nederland wat betreft parkeertarieven. Overigens liggen de tarieven wat betreft het parkeren op straat dichter bij elkaar dan het parkeren in een garage. Bij de laatstgenoemde zien we dat Amsterdam bijna 3(!) euro duurder is dan de steden die achtervolgen. Je zou bijna zeggen dat Amsterdamse parkeergarages mét wellness en bar zijn uitgerust.

De 5 duurste steden wat betreft parkeren op straat

Bij zowel het parkeren op straat als het parkeren in de parkeergarage is Amsterdam de onbetwiste lijstaanvoerder. Parkeren op straat kost in Amsterdam €5 per uur – in het centrum. Mocht je daar niet gerust op zijn, of simpelweg geen plekje kunnen vinden, dan kun je altijd nog een parkeergarage opzoeken. Hier moet je dan wel iets dieper in je buidel tasten. Voor maar liefst €7,06 mag je auto hier een uurtje vertoeven – niet langer!

Wat betreft parkeren op straat wordt Amsterdam opgevolgd door Utrecht (€4,63), Haarlem (€4,20), Rotterdam (€4) en Venlo (€3,70). Parkeren in een parkeergarage is vanzelfsprekend iets duurder, maar ook hier komt Utrecht en Rotterdam weer terug. Na Amsterdam vinden we in dit rijtje eveneens Utrecht (€4,29), Den Haag (€4,29), Rotterdam (€4) en Maastricht (€3,53).

parkeren nederland duurste steden parkeertarieven Pure Luxe

Houd rekening met deze tarieven bij je keuze wat betreft de bestemming

Het lijkt niet veel natuurlijk, maar toch moet je de bedragen even in perspectief plaatsen. Een dagje Amsterdam duurt namelijk niet maar een uurtje, dus je bent al gauw een paar tientjes aan enkel parkeren kwijt. Nu weten we natuurlijk niet hoe graag je geld uitgeeft aan parkeren, maar we kunnen ons voorstellen dat het een minder leuke kostenpost is. Mocht je nou bewust niet teveel willen betalen, dan raden we je aan om een van de volgende plaatsen te bezoeken (hier zijn de tarieven het laagst):

Parkeren op straat
Westland €0 uurtarief
Heerenveen €1,20 uurtarief
Haarlemmermeer (Hoofddorp) €1,35 uurtarief
Zoetermeer €1,45 uurtarief
Ede €1,76 uurtarief

Parkeren in een parkeergarage
Zoetermeer €1,50 (eerste drie uur gratis)
Haarlemmermeer €0,75 uurtarief
Heerenveen €1,20 uurtarief
Lelystad €1,50 uurtarief
Dordrecht €1,70 uurtarief

Overigens durven we niet te garanderen dat je op al deze plekken een ongelooflijk mooie tijd kunt beleven. Toch is het natuurlijk het overwegen waard om te bekijken waar je tegen zo weinig mogelijk betaling zo lang mogelijk kunt vertoeven. Want, hoe vermogend je ook mag zijn, parkeergeld is gewoon een onnodige kostenpost. Sommige mensen hebben er echt maling aan en gaan heel ver wat betreft het parkeren én het te betalen bedrag, lees het verhaal over deze dame maar eens.

Bron: Autorai