Als je in het land der ‘zeer vermogenden’ op zoek bent naar transport, dan is een vliegtuig al gauw een solide oplossing. Het is makkelijk, snel en bovendien een ultiem statussymbool. In staat zijn om jezelf per vliegtuig te verplaatsen, zonder huilende baby’s of pensionado’s naast je, dat is échte luxe. We spreken dan uiteraard over privé jets. Een vervoersmiddel dat niet voor iedereen is weggelegd. Zeker niet als ’t over één van deze drie exemplaren gaat. Het zijn namelijk de duurste privévliegtuigen aller tijden.

Privé jets als deze overtreffen alles

We kennen natuurlijk allemaal wel het beeld van een ‘privé jet’. Zo’n snelle, maagdelijke witte Gulfstream bijvoorbeeld. De gemiddelde privé jets zijn niet écht groot. Het zijn kleintjes in vergelijking met passagiersvliegtuigen. Logisch ook, de doorsnee privé jet vervoert meestal niet meer dan 10 man, dus dan is er niet veel ruimte nodig. Bovendien is formaatje passagiersvliegtuig nogal overdreven voor eigen gebruik. Althans, dat zou je zeggen. Na het zien van deze drie vliegtuigen denk je daar zeer waarschijnlijk anders over.

#3 – De Boeing 747-430 van de Sultan van Brunei (€200.000.000)

top 3 duurste privé jets wereldwijd Pure Luxe

De nummer ‘laatst’ in dit lijstje maakt meteen duidelijk dat we het hier niet over speelgoed gaan hebben. De Sultan van Brunei is de trotse eigenaar van deze gigantisch grote Boeing 747-430. Het lijkt misschien een bijzonder iets, zo’n Boeing als privé jet, maar het is één van de velen uit de collectie van de Sultan. Het vliegtuig is in totaal zo’n €200.000.000 waard – mede door alle bijzondere aanpassingen gedaan in naam van de Sultan. Zo is het interieur van de badkamer, de slaapkamer en de lounge volledig aangekleed met goud en kristal. Daarnaast zijn de waterbassins van massief goud. Het betreft hier geen ‘kleine jongens’, dat moge duidelijk zijn.

 

#2 – De Airbus A340-300 van Russische miljardair Alisher Burkhanovich Usmanov (€400.000.000)

top 3 duurste privé jets wereldwijd Pure Luxe

Deze bijzondere Airbus staat onder Russen beter bekend als ‘Bourkhan’. Het vliegtuig is vernoemd naar de vader van Alisher Burkhanovich Usmanov. Het interieur, de opvallende kleurstelling aan de buitenkant en de aanwezige technologieën: alles is gedaan om z’n vader te eren. Deze Airbus is zo gigantisch in ieder opzicht dat het vliegtuig ’t stempel grootste privé jet van Rusland verdient. Sterker nog: zelfs president Vladimir Poetin kan niet tippen aan deze Airbus A340-300. Only in Russia?

#1 – De Airbus A380 van de Saoedische prins Al-Weed Bin Talal (€440.000.000)

top 3 duurste privé jets wereldwijd Pure Luxe

We spraken hier al eens eerder over de Airbus A380 – in passagiersvorm. Het is zonder twijfel ’t grootste passagiersvliegtuig ter wereld, maar dus ook te bestellen in een zogenaamde VIP-uitvoering. Dit maakt de A380 dan direct toegankelijk voor Saoedische prinsen, die over het algemeen toch niet weten wat ze met hun geld aan moeten. Deze bijzondere versie van de toch al zo spectaculaire A380 is uitgerust met: een concertzaal, een Turks bad, een autogarage en een gebedsruimte. Met geld kun je werkelijk alles voor elkaar krijgen, zo blijkt.