Als er iets is waar Nederlanders over het algemeen snel blij van worden, dan is ’t op eenvoudige wijze geld verdienen. Nu moeten we bekennen dat we hier niet echt een manier om geld te verdienen aanprijzen, maar toch is het een vermelding waard. Er werd – en wordt nog steeds – best sceptisch gedaan over de Euro en alles wat ’t ons gebracht heeft, maar we zijn er over ’t algemeen toch op vooruit gegaan. Zo blijkt uit onderzoek van het Duitse Centre for European Policy.

Het Duitse rapport stelt dat de Euro gunstige gevolgen had voor Nederlanders

In het rapport wordt duidelijk dat iedere Nederlander sinds de invoering van de Euro in 1999, zo’n €21.000 rijker is geworden. In het onderzoek werden acht eurolanden vergeleken met acht landen buiten de eurozone – die een vergelijkbaar groeipad kenden vóór 1999. In het onderzoek komt tevens naar buiten dat onze oosterburen zo’n €23.000 rijker zijn geworden.

Nederlanders euro eurozone financiën Pure Luxe

Foto: ’20 years of the euro: winners and losers.’

Er waren ook verliezers door de invoering van de Euro. Zo konden Frankrijk en Italië vóór de Euro nog beconcurreren door hun eigen valuta de devalueren – na de invoering kon dit niet meer. Het gevolg hiervan is dat Italianen gemiddeld zo’n €74.000 verloren en Fransen €56.000 zagen verdwijnen. Er was dus niet alleen maar positief nieuws te melden. Hoe deze bedragen precies tot stand zijn gekomen lees je in het rapport hier.