Als je veel geld hebt, dan gaat dit meestal gepaard met een hoop vreemde uitgaves. Uitgaves die, in de meeste gevallen, totaal onnodig zijn. Uitgaves die vrijwel niemand zou doen, maar enkel omdat de koper veel geld heeft komt ’t er toch van. Miljardairs hebben hier een handje aan. Ze hebben namelijk zoveel geld – het gaat nooit op. Als gevolg daarvan gaan ze dingen doen met het geld dat ieder normaal denkend mens nooit bedacht zou krijgen. Om je een indruk te geven van wat we bedoelen hebben wij 10 absurde aankopen op een rijtje gezet.

10. Roman Abramovic’s Superjacht – $1.200.000.000

De steenrijke Rus staat erom bekend dat hij z’n rijkdom niet onder stoelen of banken steekt. Zoals het een ware miljardair betaamd bezit hij onder meer een Boeing 767, een ijsboot en uiteraard de Engelse voetbalclub Chelsea. In 2010 liet de miljardair z’n oog vallen op het Eclipse superjacht. Een jacht dat destijds de titel grootste jacht ter wereld droeg met een lengte van 162,5 meter. De kosten van dit jacht zouden geschat worden op 1,2 miljard dollar. Een exorbitant hoog bedrag, maar daar krijg je dan wel ruim 550 vierkante meter drijvende woonruimte voor terug.

aankopen miljardairs gekskte investeringen Pure Luxe

Eclipse superjacht

9. Larry Ellison’s Hawaïaans eiland – $300.000.000

Als je écht stinkend rijk bent, dan koop je natuurlijk een stukje land. Met een stukje land bedoelen we dan niet een paar hectare grond met wat gebouwen erop. Nee, dan doe je ’t zoals Oracle’s oprichter Larry Ellison. Hij kocht in 2012 een Hawaïaans eiland voor een slordige 300 miljoen dollar. Het eiland van 364 vierkante kilometer groot herbergt onder andere vier Four Seasons Resorts en een populatie van 3.200 mensen. Leuke aankoop toch? Zal het vast goed doen op feestjes en partijtjes.

8. Ken Griffin’s set van schilderijen – $500.000.000

Ken Griffin is een hedgefund miljardair die bekend staat om z’n voorliefde voor kunst. Deze liefde kreeg goed vorm toen hij op dezelfde veiling twee schilderijen tegelijkertijd kocht. Eentje gemaakt door Willem de Kooning en de ander van de hand van Jackson Pollock. Een half miljard telde hij neer voor deze aankoop. Het werd gezien als een van de grootste private kunstaankopen ooit.

7. Carlos Slim’s museum – $800.000.000

Je hebt miljardairs die kunst kopen en je hebt miljardairs die kunst kopen voor hun eigen museum. U zegt wat? Juist ja. De Mexicaan Carlos Slim (misschien ken je ‘m van het KPN-overname verhaal) heeft in 2011 zijn eigen museum geopend. Het museum – gedoopt tot Museo Sumaya – is een ongelooflijk protserig bouwwerk dat al zijn persoonlijke kunststukken bevat.

 

aankopen miljardairs gekskte investeringen Pure Luxe

Museo Sumaya

6. Clive Palmer’s Titanic – $550.000.000

Je kunt natuurlijk zoals meneer Abramovic kiezen voor een hypermodern jacht met buiten proportionele afmetingen. Dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om een stukje historie nieuw leven in te blazen. Dat laatste deed Clive Palmer. Hij besloot zichzelf de Titanic toe te eigenen. ‘Deze ligt toch op de oceaanbodem?’. Ja dat klopt, daarom besloot mijnheer Palmer een Titanic 2.0 te laten bouwen. Het is een exacte replica geworden van het gezonken exemplaar – met zelfs de gigantische centrale trap zoals we die in de films zien. Kleine kanttekening: de boot is volledig aangepast naar hedendaagse standaarden én er zijn genoeg reddingsbootjes aanwezig.

5. Jeff Bezos’ krant – $250.000.000

De oprichter van Amazon, Jeff Bezos, is al geruime tijd de rijkste man ter wereld. Amazon timmert lekker aan de weg en Bezos plukt daar de vruchten van. Niet gek dus dat hij af en toe eens een ‘gekke move’ maakt. Zo besloot hij in 2013 out of the blue een bedrag neer te tellen voor de Washington Post. Eén van Amerika’s meest invloedrijke kranten ooit.

4. Mukesh Ambani’s huis – $1.000.000.000

Terwijl sommige mensen geld betalen om een eiland op hun naam te mogen zetten, zijn er anderen die het ietwat subtieler aanpakken. Nu valt er natuurlijk te twisten over wat subtiel is, maar vergeleken met een eiland vinden we de privé-wolkenkrabber van de heer Ambani een ingetogen kunstje. Het bouwwerk telt 27 verdiepingen en is werkelijk van alle gemakken voorzien. Zo zijn er drie helikopterplatformen aanwezig en zes parkeerniveaus onder de wolkenkrabber te vinden.

3. De Sultan van Brunei’s autoverzameling – $5.000.000.000

Je hebt autoverzamelaars en je hebt de Sultan van Brunei. Laatstgenoemde schijnt een verzameling te hebben die ongeveer 6.000 auto’s telt. In deze verzameling vinden we ’s werelds meest exclusieve, dure auto’s. Zo bezit hij 21 Lamborghini’s, 452 Ferrari’s en 604 Rolls-Royce’s. Bij die laatste groep vinden we onder meer ‘The Star of India’. Een Rolls-Royce cabrio die ongeveer $14.000.000 waard is.

aankopen miljardairs gekskte investeringen Pure Luxe

Lotus Esprit Onderzeeër
Courtesy RM Auctions

2. Elon Musk’s Lotus Esprit onderzeeër – $1.000.000

Elon Musk is op z’n zachts gezegd een excentriek persoon te noemen. Niet zozeer vanwege z’n uitstraling, maar des te meer vanwege zijn experimentele denkwijze. De uitvinder en oprichter van onder andere Tesla en SpaceX heeft een grote voorliefde voor toekomstvisie. Dit vertaalde zich in 2013 naar de aankoop van de Lotus Esprit onderzeeër uit de James Bond film ‘The Spy who loved me’. Een leuke gadget voor een zacht prijsje zullen we maar zeggen.

1. Steve Cohen’s opgezette Tijgerhaai – $10.000.000

Als je een kunstliefhebber bent, dan investeer je het liefst in kunst die niemand anders heeft. Steve Cohen, miljardair en hedgefund-manager, weet precies wat we daarmee bedoelen en laat zich inspireren door Damien Hirst. Deze Britse kunstenaar heeft namelijk een ruim 4 meter lange Tijgerhaai opgezet in een gigantisch grote kooi. De haai ‘zweeft’ in een mengsel van alcohol en formaldehyde. Uiteraard heeft het dier z’n bek wagenwijd openstaan, zodat het geheel een nóg indrukwekkender beeld vormt.

aankopen miljardairs gekskte investeringen Pure Luxe

Courtesy Damien Hirst