Do-Khyi, ook wel bekend als de Tibetaanse mastiff, stamt af uit de Chinese autonome regio Tibet en wordt gezien als een van de oudste hondenrassen van het oosten. In zijn thuisland vergaart de hond nog steeds immense populariteit. Ze denken dat deze honden geluk brengen en worden hierdoor als heilig beschouwd. Daarnaast is het hebben van een Tibetaanse Mastiff ook een teken van rijkdom. Die gegevens monden uit in het feit dat dit het duurste hondenras ter wereld is.

Duurste hondenras

De Tibetaanse mastiff is een grote, zeer krachtige hond. Vandaar dat ‘ie in het imperiale China van oorsprong werd gebruikt als waakhond van de Tibetaanse kloosters. Het exclusieve ras is omgeven door mythes sinds de ontdekking. Zelfs het blaffen werd beschreven als zeer uniek en echt typerend voor het ras.

Bekende Europese kynologen uit hun tijd hebben uitvoerig geschreven over de Tibetaanse Mastiff, omdat zij gefascineerd waren door de afkomst en plaats in de Tibetaanse cultuur. Sommigen zagen het ras zelfs als de stamvader van alle grote berghonden en mastiff-achtigen. Nauwkeurige verhalen over de Tibetaanse mastiff stammen uit de berichten van Marco Polo, die rond 1271 door Azië trok en over de hond verslag uitbracht.

Uiterlijke kenmerken

De viervoeter komt voor in verscheidene kleurpaletten; zwart, goud, rood, bruin, met tan en zwart met tan voor. Met een kleine witte aftekening ter hoogte van de borst en de tenen. De vacht is van grote densiteit. De ondervacht is extreem sterk en de bovenvacht is vast en samen met de ondervacht tegen elk weer bestand. Het haar rond de kop en nek vormt vooral bij reuen manen. Het is een ras dat zich zeer langzaam ontwikkelt.

Duurste hondenras

De staart wordt gekruld over de rug gedragen. Het eerste kenmerk dat opvalt is de de kop, die te typeren is als zwaar en breed. De oren zijn klein tot middelgroot en hangen zijwaarts langs de kop. De minimumhoogte is 61 cm en voor reuen 66 cm en het gewicht is doorgaans tussen de 45 en de 70 kg.

De prijs van een Tibetaanse Mastiff

Volledig geregistreerde Tibetaanse Mastiff prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van hun stamboom. Een Tibetaanse Mastiff met meer dan 95 procent van raszuiverheid en normale stamboom kost slechts € 1500 tot € 2500. Pups met een goede stamboom, standaard en 99% raszuiverheid kosten tussen de €2500 tot €4000. Echter werd de duurste Tibetaanse Mastiff verkocht aan een Chinese miljonair voor zo’n $2 miljoen.