Een mooie motor kost al gauw een paar duizenden euro’s. Toch is de prijs van een Yamaha R1 met z’n €22.000 een koopje vergeleken bij deze motoren. Het zijn dan ook vaak de meest exclusieve, spectaculaire motoren die op astronomische bedragen gewaardeerd worden. In dit lijstje hebben we de 5 duurste – voorzover bekend – motoren van de wereld op een rijtje gezet. Over smaak valt te twisten, maar de prijs is zonder twijfel exorbitant hoog.

De Yamaha BMW Chopper – $3.000.000

duurste motoren ter wereld Pure Luxe

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, deze Yamaha zul je waarschijnlijk nooit in levende lijve zien. Nu weten we niet helemaal of we dat erg vinden, maar toch. Mocht je ‘m ooit in het echt tegenkomen, dan weet je dus direct wat deze zeer opvallende verschijning waard is. Overigens is het bij deze motor – zoals ook bij de andere in dit lijstje – niet zo dat je er echt ellenlange routes mee af moet leggen. Het is meer iets voor de verzamelaar. We zijn er nog niet helemaal over uit wat deze motor nou eigenlijk uitstraalt, maar dat het iets ‘aparts’ is, dat staat vast.

1894 Hildebrand & Wolfmüller – $3.500.000

duurste motoren ter wereld Pure Luxe

Van een opzichtige creatie die met geen mogelijkheid te gebruiken is, gaan we naar dit stukje geschiedenis. Volgens velen is Hildebrand & Wolfmüller het eerste merk dat een werkende, haalbare motor wist te produceren. Dat gebeurde meer dan 100 jaar geleden en dit is het resultaat. Deze motor zoals je ‘m op de foto ziet, is een van de weinige creaties die nog geheel in originele staat op de aarde te vinden is. Het is een koopje als je er bij stilstaat dat dit het begin van een grote revolutie in vervoersmiddelen is.

Ecosse Spirit – $3.600.000

duurste motoren ter wereld Pure Luxe

Wat opvalt aan deze Ecosse Spirit is het feit dat de motor een ongelooflijk minimalistisch voorkomen heeft. Weliswaar is het duidelijk de uitstraling van een racemotor, maar het feit dat alle vormen zo ongelooflijk vloeiend en ‘clean’ zijn maakt dat dit toch wel een spectaculair stukje techniek is. Als uitgangspunt voor het design van deze motor is gebruik gemaakt van de designs van Formule-1 auto’s. De motor is echt een geperfectioneerd stukje techniek, waar zowel design en functie in volledige harmonie zijn. Dat mag ook wel, want met dit monster kun je snelheden van 370km/u bereiken.

1949 E90 AJS Porcupine – $7.000.000

duurste motoren ter wereld Pure Luxe

We gaan weer even terug in de tijd en maken tevens een gigantisch stap voorwaarts wat betreft de waarde. Volgens veel liefhebbers is deze motor een van de mooiste racemotoren die men ooit heeft gebouwd. Als we kijken naar de vorm en we houden in ons achterhoofd dat deze tweewieler is gebouwd in 1949, dan begrijpen we dit statement maar al te goed. Er zijn slechts vier van deze motoren geproduceerd, dus het is beslist een zeldzaamheid te noemen. Daar naast won een dergelijke AJS Porcupine in 1949 het Wereldkampioenschap motorracen – dus er zit een aardig stukje geschiedenis achter deze tweewieler.

Neiman Marcus Limited Edition Fighter – $11.000.000

duurste motoren ter wereld Pure Luxe

In eerste instantie zou je misschien verwachten dat een keten als Neiman Marcus zich totaal niet bezighoudt met het creëren van motoren. Toch blijkt niets minder waar, getuige deze creatie. Wat opvalt is het feit dat deze motor vrijwel geen enkele overeenkomst heeft met motoren zoals we die gewend zijn. Nou ja, hij heeft eveneens twee wielen, maar daar houdt het ook wel zo’n beetje op. Het innovatieve design draagt eraan bij dat deze motor nu zo’n enorm hoog prijskaartje heeft. In eerste instantie werd de ‘bike from the future’ namelijk op de markt gebracht voor een bedrag van $110.000. Nogal een verschil.

Bron: Moneyinc