Als het op horloges aankomt, kunnen we diverse klassen onderscheiden. Zo heb je premium horlogemerken zoals Rolex, IWC en Breitling. Dan komt het niveau van de haute horlogerie waaronder enkele pronkstukken van Patek Philippe, Jaeger LeCoultre en A. Lange & Söhne. Als laatste is er de categorie horloges die out of this world zijn. Dan praten we over merken als Greubel Forsey, Urwerk en MB&F. Die laatste maakt creaties die werkelijk alles behalve traditionele horlogerie weerspiegelen. Natuurlijk wordt de techniek van mechanische uurwerken gerespecteerd en gefinetuned, maar het design en de visie is werkelijk buitenaards. De laatste creatie van het merk – de Moonmachine 2 – is weer zo’n voorbeeld van hun ongeëvenaarde creaties.

MB&F Moonmachine 2

Het MB&F van Max Büsser & friends is werkelijk een adembenemend project. Het omvat zoveel meer dan ‘enkel’ horlogerie. Het merk is erop gericht om geniale kunstcreaties samen te vatten in kleine, mechanische, futuristisch-ogende machines om je pols. Deze MB&F Moonmachine 2 is een tweede collaboratie tussen het merk en de Fin Stepan Sarpaneva. Die laatstgenoemde is geen onbekende in horlogeland. Hij heeft met z’n eigen merken Sarpaneva Watches en S.U.F. Helsinki twee geweldig spectaculaire concepten in handen.

Om daar even verder op in te haken: we kunnen deze krachtenbundeling zeer waarderen. De horloge-industrie is er een die redelijk stug en traditioneel is ingesteld. Mede daardoor merk je dat de een de ander vaak het licht in de ogen niet gunt – behalve bij Independents brands zoals hierboven genoemd. MB&F werkt samen met Sarpaneva, de Nederlandse broers Grönefeld werken samen met Kari Voutilainen. Een ontwikkeling die we met veel enthousiasme volgen. Enfin.

De allereerste Moonmachine van MB&F zag het daglicht in 2012. Het horloge was destijds gebaseerd op de fameuze HM3 (Horological Machine 3) van MB&F. Herkenbaar voor de samenwerking tussen beide partijen was de (nu al) iconische maan die als het ware een signature is voor Sarpaneva’s werk. Nu, zo’n zes jaar later mogen we dus kennis maken met de tweede Moonmachine. Eveneens een creatie die gekenmerkt wordt door het maantje van Sarpaneva. Ditmaal wordt de HM8 als basis genomen.

Geïnspireerd door lijnen uit de automotive industrie

De Moonmachine 2 heeft herkenbare lijnen die we ook terugvinden in de essentie van automotive design. Daarnaast is het horloge dusdanig ontworpen dat het de ideale tijdsweergave kent wanneer je het draagt en het stuur vast hebt. Normaliter kijkt men van bovenaf op de wijzerplaat neer, bij dit horloge is de tijd juist aan de zijkant weergegeven. De Moonmachine 2 herbergt drie van Sarpaneva’s iconische maantjes. Beiden uitgevoerd in goud en de een net iets groter dan de ander.

Het eerste maantje vinden we terug bovenop de rotor van het horloge. Deze meet 8.5mm in diameter, is 0.45mm dik en is bevestigd aan de titanium rotor die je door de saffieren bovenkant kunt zien. De twee andere maantjes worden weergegeven tussen de uren en minuten aan de ‘zijkant’ van het horloge. Deze twee weerspiegelen de cyclus van iedere volle maan. Het zijn juist dit soort details die MB&F zo’n spectaculair merk maken. Men kijkt ook niet naar MB&F als zijnde de maker van horloges. Het zijn echt ‘Horological Machines’ – creaties die veel verder gaan, waarbij toevallig ook de tijd wordt weergegeven.

MB&F Sarpaneva moonmachine 2 horloge Pure Luxe

Een hommage aan horloges uit de jaren 70

Deze manier van tijd weergeven werd voor het eerst geïntroduceerd door MB&F in de HM5 en later de HMX. Het is – zoals gezegd – een optimale stand van de relevante informatie voor de autorijder. Zo kun je je hand namelijk gewoon aan het stuur houden en tegelijkertijd de tijd zien. Normaliter zou dit niet mogelijk zijn zonder je horloge op onorthodoxe wijze om je pols te draaien. MB&F geeft ruiterlijk toe dat het horloge een directe hommage is aan soortgelijke horloges uit de jaren 70 gemaakt door Girard-Perregaux, Amida en Bulova.

Deze Moonmachine 2 zal geproduceerd worden in drie verschillende varianten. Zo wordt er een titanium versie gemaakt met wit-gouden maantjes en een lichtblauwe hemel. Een zwart-titanium versie met wit-gouden maantjes en donkerblauwe hemel en een Rood-goud en titanium combinatie met rood-gouden maantjes en een antraciete hemel. Alle versies worden gelimiteerd op 12 stuks (yes, eindelijk échte limited editions). De prijs ligt op ongeveer $93.000 voor de titanium versies en $101.000 voor de rood-gouden versie. Een nette prijs voor zulke spectaculaire stukken.MB&F Sarpaneva moonmachine 2 horloge Pure Luxe