Ineens lijkt het gedaan met de politieke carrière van Thierry Baudet. Afgelopen zaterdag lekten er – weer -extreemrechtse berichten uit, vanuit de groeps-App van de jongerenafdeling van de partij, de JFvD. In een video op Twitter nam Baudet de volledige verantwoording over het incident. Maar toch zal hij niet meer fungeren als lijstrekker: “Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer.” Tijdperk Baudet lijkt dus verleden tijd – ook al zal hij dus wel in de kamer blijven. Dit is het geschatte vermogen van de voormalig fractievoorzitter van het Forum voor Democratie.

 

Het prille begin van Thierry Baudet

De controversiële politicus studeerde één jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2002 voegde hij de studie rechten daar bij aan. In 2006 behaalde hij zijn doctoraalexamen voor rechten en een academische bachelor voor geschiedenis. In 2007 begon hij voor de klas te staan als docent aan de Universiteit in Leiden, gekoppeld aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Op 21 juni 2012 behaalde hij zijn doctoraat in rechten. Schrijven bleek ook iets waar de FvD’er zich in interesseert. Voor een periode van twee jaar schreef hij een tweewekelijkse column voor het NRC Handelsblad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet)

Forum voor Democratie tot politieke partij

In 2013 was het voor hemzelf hoogtijd om zijn denkwijze te implementeren in de Nederlandse politiek. Niet lang na het Oekraïne-referendum werd FvD omgevormd tot politieke partij, met Baudet als man aan het roer.

Er was altijd al behoorlijk wat controverse rondom bepaalde uitspraken en standpunten. Maar de afgelopen tijd liep dat in sneltreinvaart op naar nieuwe hoogtes. Voornamelijk vanwege geknipte video’s op YouTube waar debatten uit hun verband werden getrokken. En de controversie heeft sindsdien niet afgenomen, integendeel. Alle commotie lijkt hem de das om te hebben gedaan, maar wat er verder gaat gebeuren, moeten we nog afwachten. Wie zal hem gaan opvolgen?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet)

Het salaris van Thierry Baudet

Er staat een aardig zakcentje tegenover zijn inbreng in de Staten-Generaal. Dat bedrag komt neer op zo’n €110.540,- per jaar. Dat is €9.2k per maand en nét iets meer dan €425 per dag. Ook krijgt hij een eindejaarsuitkering van 8,3% zijn kant op en een onkostenvergoeding en pensioenopbouw. Plus een vakantiebonus van 8%. Alle fractievoorzitters krijgen nog een extra toelage van 1% over hun brutoloon, plus voor elk Kamerlid in hun fractie een extra 0,3% exclusief henzelf. Deze toelage mag niet meer 11,5% van het brutosalaris omvatten. Maar daar kan hij dus nu vaarwel tegen zeggen.