Het leven als Koning der Nederlanden is niet bepaald slecht te noemen. Ondanks het feit dat ons Koningshuis vrijwel geen inspraak meer heeft in de dagelijkse gang van zaken in ons land, is het nog steeds goed boteren als Koning of Koningin zijnde. Sterker nog, zelfs Prinses Beatrix krijgt nog een leuk zakcentje door haar positie binnen het Koningshuis.

Koning Willem-Alexander – €6.057.000

Willem-Alexander heeft uiteraard nooit een verkeerd leven geleid als zoon van een Koningspaar, maar nu hij koning is, is het helemaal handjes wrijven geblazen. Hij ontvangt namelijk een uitkering van het Rijk – welke volgens de Grondwet is vastgesteld. Deze uitkering moet worden aangenomen door een tweederde meerderheid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Het bedrag dat de leden van ’t Koninklijk Huis ontvangen is onderverdeeld in een A-component en een B-component. Zo ook bij Koning Willem-Alexander. Hij ontvangt in z’n A-component een uitkering van €998.000 en in de B-component is dit €5.059.000.

Volgens de wetgeving is ’t zo dat de A-component uitgegeven mag worden voor persoonlijke doeleinden. De B-component daarentegen wordt gebruikt voor bedrijfskosten en personeelskosten. Overigens is het voor ’t gemak ook nog eens bij wet zodanig geregeld dat de leden van ’t Koninklijk Huis geen belasting hoeven te betalen over de bedragen die ze ontvangen. Hier stopt ’t niet natuurlijk, ook over erfenissen en schenkingen hoeft geen belasting betaald te worden.

Koningin Maxima – €1.055.000

De Koningin krijgt als wederhelft van onze Koning een aardig bedrag, maar dit is aanzienlijker lager dan de ontvangsten van Willem-Alexander. Haar A-component bevat zo’n €396.000, terwijl haar B-component een bedrag van €659.000 laat noteren. Deze bedragen zijn aanzienlijker lager dus, maar we kunnen ons voorstellen dat de Koning en Koningin op geheel relationele wijze delen in elkaars kosten.

Prinses Beatrix – €1.651.000

De dame in kwestie mag dan wel geen Koningin meer zijn, dat wil niet zeggen dat ze geen Koninklijk loonstrookje mag ontvangen. Ook hier is bij Wet en met goedkeuring van zowel de Eerste als Tweede Kamer ingestemd met een uitkering. Prinses Beatrix ontvangt zo’n anderhalf miljoen. Hiervan is €564.000 het A-component en de overige €1.087.000 is terug te vinden in het B-component.

Foto: © RVD – Jeroen van der Meyde