Kans is behoorlijk aannemelijk dat de naam Austin Russell geen belletje doet rinkelen. Tot dusver was hij een jonge tech-CEO in een weinig bekende uithoek van de auto-industrie, waar hij de zelfrijdende auto-startup Luminar in goede banen leidde. Luminar Technologies Inc. – het lasertechnologie-bedrijf dat Russell oprichtte toen hij 17 was- ging eind vorige week naar de beurs met zijn eerste notering op de effectenbeurs Nasdaq.

In één klap de jongste self-made miljardair ter wereld

En zo werd deze slechts 25-jarige in één klap de allerjongste en nieuwste self-made miljardair ter wereld. Forbes meldt dat hij “Een van de eerste miljardairs is die uit de wereld van autonome voertuigen is gekomen.” Met deze enorme stijging van het nettovermogen voegt Russell zich bij de gelederen van miljardairs als PayPal-mede-oprichter Peter Thiel, die overigens ook een investeerder in Luminar is.

Luminar richt zich met name op LiDAR-systemen. Wat “staat voor “Light Detection and Ranging” en is een teledetectiemethode die gebruikmaakt van licht in de vorm van een gepulseerde laser om afstanden (variabele afstanden) tot de aarde te meten.” Niet alleen is deze innovatieve techniek geschikt voor zelfrijdende voertuigen, maar Apple past LiDAR-technologie toe in bijvoorbeeld de nieuwe iPhone 12 Pro|Pro Max.

Social media | Kylie Jenner

In zekere zin zit Russell op een technische golf en is hij zo gefocust is op zijn werk dat hij niet toegeeft aan de afleidingen van buitenaf in vergelijking tot zijn leeftijdgenoten. De tech CEO heeft geen Twitter, Instagram of Facebook. Dat in tegenstelling tot de op voor kort jongste self-made miljonair Kylie Jenner. Twee totaal verschillende mensen, in twee totaal verschillende werelden, met één ding gemeen: welvaart.

“Het is waanzinnig intens en afmattend. Alles gedurende elke dag die we hebben moeten doormaken, dit opschalen. En het is natuurlijk ongelooflijk lonend om de kans te krijgen om nu naar de openbare markten te gaan en op te schalen via deze IPO SPAC ”, vertelt de 25-jarige Russell aan Forbes in een video-interview vanuit zijn kantoor in Californië. “Ik ben nog relatief jong, maar er is veel bloed, zweet en tranen in gegaan. En ik had het geluk dat ik een goede inzet kon behouden. “