Tegenwoordig is het koningshuis lang niet meer heilig verklaard. Toch heeft het gemiddelde vorstenhuis een budget waar je ‘u’ tegen zegt. Om je maar even te herinneren aan het feit dat onze prinses Amalia vanaf haar 18e elk jaar 1,6 miljoen euro gaat krijgen. Maar daarin is Nederland uiteraard niet uniek, zo gaat er zijn namelijk genoeg landen in Europa – en daarbuiten. Dit zijn de 5 koplopers in dit departement.

5. Oud-koningin Beatrix | Nederland

De top-5 begint met ons eigen koningshuis. Alhoewel koningin Beatrix in 2013 al afstand van de troonsafstand heeft gedaan, is zij voor het buitenland met haar op 180 miljoen euro berekende vermogen nog altijd een van de meest prominente figuren van ons koningshuis.  De officiële koninklijke begroting bedraagt momenteel ruim 44 miljoen euro waarvan de salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix. Daarnaast worden hun reiskosten en het onderhoud van de paleizen ook vanuit deze pot betaald.

4. Koningin Elizabeth II | Engeland

De meest waardevolle bezittingen van het Engelse koningshuis valt binnen The Crown Estate, waaronder Buckingham Palace en de welbekende kroonjuwelen. Het vermogen van de Britse royal family bestaat voornamelijk uit landgoederen, allerlei wisselende investeringen en een grote kunstverzameling. Die behoren formeel gezien aan de staat en niet aan de koningin zelf. Toch valt Balmoral Castle en Sandringham Palace wel in haar bezit. In 2016 stond de teller op een vermogen van 475 miljoen. En dat is onderhand niet afgenomen, integendeel zelfs.

koningshuizen

 

3. Prins Albert II | Monaco

Prins Albert II van Monaco bezit ongeveer een kwart van al het land van het staatje waar hij over regeert. Zijn vermogen bestaat onder andere uit het huis van zijn moeder Grace Kelly, een verzameling antieke auto’s, aandelen in het resort Société des bains de mer in Monte Carlo en een zeer waardevolle postzegelverzameling. Monaco gaf in 2015 ruim 47 miljoen euro uit aan de koninklijke familie.

2. Prins Hans Adam II | Liechtenstein

Waar een klein land groot in kans zijn – wat overigens geld voor 90% uit deze lijst. Het vermogen van Huis Liechtenstein uit overzeese landgoederen, uitgestrekte bossen en rijke wijngaarden. Prins Hans Adam II van Liechtenstein krijgt in plaats van een salaris een relatief ingetogen onkostenvergoeding van iets meer dan 240.000 euro. Maar om dat weer te compenseren beschikt de beste man wel over een nettovermogen van wel 3,15 miljard dollar. Dat is grotendeels te danken aan de bank LGT Group, die in bezit is van de prinselijke familie.

koningshuis

 

1. Groothertog Hendrik | Luxemburg

De groothertogelijke familie van Luxemburg ontvangt – integendeel tot de rest van de koningshuizen – geen salaris, maar sinds 1948 wel zo’n 300.000 euro per jaar om hun taken uit te voeren. De familie heeft een privévermogen á 3,6 miljard euro. Daarnaast is er momenteel een budget van bijna 11 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de zogenaamde ‘huishoudelijke kosten’ voor de Groothertog.