Een anonieme kunstliefhebber heeft 80.000 euro betaald om de Mona Lisa van heel dichtbij te mogen ervaren. Het Louvre veilde de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse inspectie van het meesterwerk. Tijdens de inspectie wordt het 500 jaar oude schilderij van Leonardo da Vinci kort uit de lijst gehaald. Normaal gesproken is daar geen publiek bij. Nu worden de winnaar van de veiling en een gast toegelaten. Samen met nog een aantal kostbare veilingen.

Het Louvre bestempeld dit moment als een uiterst unieke en speciale gelegenheid: “Je kunt de Mona Lisa recht in de ogen kijken en dit iconische werk van dichtbij bewonderen. De magische ervaring gaat verder met een privé-tour langs de Italiaanse meesterwerken in de Grande Galerie door Leonardo da Vinci, Raphael, Caravaggio, Veronese en meer.”

Lucratieve veiling(en)

Niet alleen dit intieme moment met het iconische schilderij ging onder de hamer, ook ’n nachtelijke rondleiding of eentje door directeur (die beide werden geveild voor (€38.000) of een tour over de daken van het museum (48.000 euro). Het Louvre haalt zo geld op voor onderwijsprogramma’s. Het museum hoopte minimaal 1 miljoen euro binnen te halen, maar dat bedrag werd tot hun geluk verdubbeld . Zo deed de Mona Lisa-ervaring het veel beter dan de geschatte maximumwaarde van €30.000, €50.000 meer voor de slome rekenaars.

Mona Lisa

Naast bijzondere rondleidingen veilde het museum ook gepersonaliseerde parfums van Christian Dior of Louis Vuitton, een Cartier-armband (90.000 euro) en een handgemaakt uurwerk van horlogemaker Vacheron Constantin, met iemands favoriete Louvre-kunstwerk op de wijzerplaat (280.000 euro). Topstuk van de veiling was een door de Franse kunstenaar Pierre Soulages persoonlijk gedoneerd abstract werk, dat 1,4 miljoen euro opleverde. Het Louvre benadrukt dat alle geveilde kunststukken door derden beschikbaar waren gesteld.

Mona Lisa

Het klassieke museum verwoorde de veiling van het moment met dé Mona Lisa als volgt: “In het gezelschap van uw gast en Jean-Luc Martinez, President en Directeur van het Louvre, woont u het onderzoek van de Mona Lisa bij. Elk jaar wordt de Mona Lisa losgehaakt en even uit haar vitrine gehaald. Geschilderd rond 1503 door Leonardo da Vinci op een heel dun populierenpaneel, verzwakt een scheur dit meesterwerk. Zo maken de curatoren van de afdeling gebruik van deze momenten om de staat van conservering van het beroemdste schilderij ter wereld te controleren. Precies op dit moment wordt u uitgenodigd.”

Mona Lisa 1

De gelukkige winnaar mag voor zijn forse aanbetaling op 31 december 2022 zijn welverdiende moment ervaren. De privé-tours gaan plaatsvinden op een dinsdag in november in 2021 of 2022. Ze zullen nog wat geduld moeten hebben dus.