Vorige week behaalde de bitcoin een record en was het voor even meer dan 40.000 per eenheid waard. De afgelopen dagen schommelt de koers van de bitcoin hevig. Vooral sinds half december is de virtuele munt aan een opmerkelijke opmars bezig. Met een handje vol muntje, heb je dus al behoorlijk wat waarde in handen. Laat staan wanneer je 7002 bitcoins in je wallet hebt. Dat is de hoeveelheid die ene Stefan Thomas tot z’n beschikking heeft.

Er is alleen een ‘klein’ probleem; hij is zijn wachtwoord verloren. De beste man heeft nog maar twee kansen om zijn wachtwoord alsnog te raden. Lukt dat ‘m niet, dan kan kan hij fluiten naar zijn centen.

Goedgevulde wallet met bitcoins

Een wachtwoord kwijtraken kan al voor de nodige frustratie zorgen, maar wanneer er €237 miljoen op het spel staat, neemt die frustratie hoogstwaarschijnlijk nieuwe proporties aan. Stefan Thomas is een Duitse programmeur, woonachtig in San Francisco. Op het moment van schrijven is de bitcoin $38.281,00 waard, maar zoals we eerder benadrukte schommelt de koers als een gek op en neer.

Naar eigen zeggen heeft hij het wachtwoord toentertijd op een papiertje had geschreven, die hij vervolgens kwijt is geraakt. En dat precies op het moment dat de bitcoin op een recordhoogtes aan het halen is. “Ik lig vaak op bed erover na te denken, dan ga ik naar de computer en probeer ik een nieuwe strategie, dat werkt dan ook weer niet zo ben ik weer vreselijk wanhopig.” Zegt de man tegenover The New York Times. En dat kunnen we ons goed voorstellen.

140 miljard dollar

Volgens crypto-databureau, Chainalysis, is dit geen uniek voorgeval. Uit hun cijfers blijkt dat maar liefst 20 procent van de 18,5 miljoen bitcoins die wereldwijd in omloop zijn, buiten handbereik van de eigenaren zijn gesteld. Dit omdat ze de inloggegevens vergeten zijn – of wegens andere uiteenlopende redenen. In totaal is hier een bedrag van 140 miljard dollar mee gemoeid. Het zal je maar overkomen. Laat dit een wijze les zijn om wachtwoorden nooit zomaar op een lullig briefje te schrijven.