Zou je een stripboek kopen voor $2,2 miljoen? Ach, een Batman-freak was je toch al voor. Een zeldzaam exemplaar gebaseerd op het wereldberoemde fictieve personage werd onlangs gekocht voor een verbijsterend bedrag. Het haalde ook het vorige record in van de best geprijsde Batman-strip die op een werd verkocht. Hoewel het niet de eerste verschijning is van de Dark Knight – dat zou Detective Comics #27 zijn – bevat het wel de eerste verschijning van de iconische Joker én Catwoman. De Batman #1 kwam één jaar na het debuut van het personage in de #27 Detective Comics.

Batman stripboek

Met verrassend geen slijtage, verkeert het stripboek zich bijna in nieuwstaat. Het draagt ​​dan ook een 9,4 op de schaal van Certified Guaranty Company (CGC) en er wordt gezegd dat het “een zeer goed bewaard gebleven verzamelobject met kleine slijtage en kleine fabricage- of hanteringsfouten.” Verzamelaar Billy T. Gates bezat het begeerde exemplaar meer dan 40 jaar, nadat hij het in 1979 had gekocht.

Hij zou het destijds voor ‘slechts’ $3.000 op de kop hebben getikt, wat op dit moment na inflatie $11.000 zou zijn. Gates legde in 2019 het loodje en liet de felbegeerde comic achter bij zijn zoon. Die zag meer in de geldwaarde dan de sentimentele waarde en besloot het te veilen. En dat bleek niet onverdienstelijk.

De uit 1940 afkomstige strip werd verkocht als onderdeel van de strip- en komische kunstevenementen van Heritage Auction die van start gingen tot donderdag en tot en met zondag. De uiteindelijke defenitieve prijs was $2.220.000, inclusief de premie voor de koper. De strip voegt zich hiermee bij de ultra-elite club van $2 miljoen. De beroemde Action Comics #1, eigendom van Nicolas Cage, met de eerste verschijning van Superman, was de eerste strip die in 2011 werd verkocht voor meer dan $2 miljoen.

Een andere Action Comics #1 werd in 2018 verkocht voor $ 2.052.000. Deze editie houdt het record van de duurste strip ooit verkocht, toen weer een ander exemplaar in 2014 werd verkocht voor een krankzinnige $3,2 miljoen op eBay – die ooit te kopen was voor 10 cent.