Ter land, ter zee en in de lucht. Oké, laat dat laatste maar achterwege, maar deze catamaran kan reizen over de eerste twee gebieden. In de afgelopen maanden hebben we enkele ongelooflijke megajacht-concepten van Lazzarini Design Studio behandeld. Waaronder het Prodigium van $600 miljoen, geïnspireerd op een haai. De ontwerpstudio heeft het opgevolgd met een ander innovatief en futuristisch jachtconcept, de ‘Pagurus’.

Amfibische catamaran

Het 25 meter lange schip is een amfibische catamaran die zonne-energie gebruikt om het jacht van stroom te voorzien. Ontwerper Pierpaolo Lazzarini van Lazzarini Design Studio zag de Pagurus als een schip van sensatiezoekers, die zowel op het land als op zee op zoek zijn naar avontuur. De hybride catamaran teert volledig op zonne-energie en biedt plaats aan in totaal 8 gasten en 4 bemanningsleden. Elke zijde biedt plaats aan twee tot drie kamers met een keuken en een badkamer. De twee zijden zijn met elkaar verbonden via een dekstation, dat zowel dienst doet als stuurhut en formeel eetgedeelte.

Een ander uniek kenmerk is een platform in het dekstation dat met de 4 elektrische lieren naar de oppervlakte van het water kan worden getakeld. Het platform kan dienen als garage voor voertuigen die kunnen worden gebruikt voor verdere land- of waterverkenning. Interessant is dat het conceptontwerp een Tesla Cybertruck bevat.

Het geheel wordt aangedreven door dubbele 890 pk dieselmotoren. Volgens de ontwerpstudio kan het schip een topsnelheid van 24 knopen en een kruissnelheid van 18 knopen halen wanneer het vaart op diesel.

Catamaran

De rompen hebben uitsparingen waarin vier stalen cilinders zijn ondergebracht. Elk van hen is ontworpen met een spiraalvormige flens als de draad van een schroef, die waterwrijving genereert en de batterijen oplaadt. Deze cilinders kunnen ook worden gebruikt voor voortstuwing op zowel land als water. Hoewel de Pagurus nog steeds een concept is, zegt Lazzarini Design dat het schip op aanvraag kan worden gebouwd met een vraagprijs van €24 miljoen.