Eigenaar zijn van een luxe jacht is iets wat niet veel mensen kunnen zeggen. Doorgaans zijn degene die eigenaar zijn van een superjacht de mensen die in het hogere salaris segment zitten. Zelfs als je tot dit segment behoord is het kopen van een jacht niet iets gemakkelijks. Je moet aan een aantal dingen denken voordat je jou droomjacht aanschaft.

Voor deze overwegingen hebben wij een klein stappenplan gemaakt die je door kunt nemen voordat je jou droomjacht aan gaat schaffen, van de kosten van aanschaf, bediening en onderhoud tot de kleine details waar u zich bewust van moet zijn.

Stap 1: Definieer wat je wilt 
Hoe spannend deze jachtwereld ook is, de eerste stappen zijn toch het nadenken over wat je wilt. Je wordt misschien verleidt door de luxe van een bepaalde jacht, maar vaak neem je juist hierdoor een te snelle beslissing.

Bedenk waar je de jacht voor wilt gebruiken, koop je hem zakelijk of voor je plezier? Wil je een grote jacht of liever een iets wat wendbaardere jacht? Gaat je voorkeur uit naar een motorjacht of toch liever een zeiljacht? Wil je bemanning aan boord, of pak je de taken zelf op?

Allemaal verschillende behoeftes die ook weer diverse opties schikken. Segmenteer dus goed welke opties je wel en niet tot jou droomjacht ziet. Want een te snelle beslissing is niet iets waar je gemakkelijk van terug kunt komen zonder veel geld te verliezen…

Stap 2: Denk na over het type jacht 
Denk na over of je wilt gaan voor snelheid of dat je aan dit laatste iets minder waarde legt. Dit gaat namelijk ten koste van je verbruik. Je hebt in deze twee globale opties..

Een semi-displacementontwerp maakt hogere snelheden mogelijk, die in het algemeen ongeveer 18 tot 25 knopen bedragen, maar ten koste gaan van een hoger brandstofverbruik. En met hoger bedoelen we vier tot zes keer het brandstofverbruik van een full-displacement jacht van dezelfde grootte. Een full-displacement rompontwerp is zuiniger, maar vaart met lagere snelheden, meestal tussen de 10 en 12 knopen.

Stap 3: Denk na over de grootte 
Er zijn veel verschillende soorten jachten die ieder weer op eigen grootte zijn gebouwd. Wil je een gigantische jacht dan betaal je meer oderhoudsgeld en uiteraard meer liggeld. Dit zijn kosten die enorm op kunnen lopen en waar je in eerste instantie niet per se bin stil staat.

De eerste en meest betaalbare opties zijn de standaard jachten met een grootte van tussen de 30 en 150 voet. Dit is de beste keuze voor diegene die de jachtenwereld net binnen komen. Je kunt dan even wennen aan de gigantische lastenpost als we kijken naar kosten.

Denk aan de betaalbaarheid 
Nadat je hebt ontdekt welk type jacht het beste bij je past, zorg je ervoor dat je de betaalbaarheid van het spel verhoogt. En daarmee bedoelen we niet alleen de aankoop van het jacht, want dat is slechts een fractie van de totale levensduurkosten van het betreffende jacht.

Deze kosten gaan dan door naar het betalen van je eventuele bemanning, je brandstofkosten, onderhoud en stalling van je boot. Het laatste wat je wilt is dat je jacht je zoveel gaat kosten dat er andere dingen onder gaan lijden.

Een nieuwe of tweedehands jacht
Voor sommige potentiele kopers is het kopen van een tweedehands jacht heel interessant, een tamelijk goedkoper. Maar er zijn ook mensen die het liever een jacht op maat laten maken om zo zelf het proces in handen te hebben.

Overigens kost het zelf maken en ontwerpen van je jacht enorm veel tijd. Niet alleen kost het ontwerpen veel tijd, maar het maken van het jacht gaat ook een enorme poos duren. Je kunt er dus niet direct van genieten…

Jachtonderhoud en beheer
De drie sleutelwoorden bij dit proces zijn, brandstof, olie en bemanning. Deze drie aspecten maken voor een groot deel uit hoeveel en hoelang je plezier gaat hebben van je eerste luxe jacht.

Het zo goedkoop mogelijk je onderhoud willen doen kan je duur komen te staan. De goedkoopste benzine is niet altijd de beste, dit kan vaak slecht zijn voor motor en zorgen voor gigantische schade. Laat je dus goed informeren en luister naar deze gegeven adviezen. Want goedkoop kan duurkoop worden als je er onvoorzichtig mee omgaat.

Waar ga ik mijn jacht stallen
Voor dat je over gaat tot het kopen van een jacht moet je duidelijk hebben waar je het jacht gaat neerleggen en hoe duur dit gaat zijn. Pas als dit duidelijk is kun je over gaan tot het kopen van een jacht.

Ga je jou jacht in een warm land neerleggen of ga je er toch voor om hem ergens in eigen land te leggen? Overwegingen die absoluut deel uit gaan maken van waar en welke jacht je wilt aanschaffen.

Ligplekken in andere landen zijn vaak duur maar in Nederland komt het hebben van een jacht misschien minder tot zijn recht. Maak hierin dus de juiste overweging. Bedenk ook aan de hand van deze beslissing waar je het jacht wilt gaan kopen.

eerste luxe jacht

De doorverkoopwaarde van je jacht 
Een ander heel belangrijk aspect bij het kopen van een jacht is het bedenken wat een jacht na een bepaalde tijd nog waard zal zijn. Je kunt een nieuwe jacht kopen maar deze gaat in korte tijd veel meer waarde verliezen dan een tweedehands jacht.

Misschien is het beginnen met een kleine jacht makkelijker voor de verkoop en het maken van een stap omhoog. Een kleine jacht verkoopt sneller en er valt na een kleine jacht een makkelijke stap omhoog te maken.

eerste luxe jacht

Kies de juiste aanbieder of bouwer
Ga je voor een nieuwe? Of kies je toch voor de tweedehands eerste luxe jacht? Bedenk bij beide opties goed waar je dit proces voort wilt zetten. Ga voor een betrouwbare bouwer of eigenaar die aan kan tonen dat er voldoende onderhoud of kennis is opgedaan.

Bij het kopen van een tweedehands exemplaar is het natuurlijk niet zonder risico’s. Een motor kan tegen zijn einde aan lopen zonder dat je daar direct achter zult komen. Er zullen altijd dingen zijn die een keer vervangen moeten worden op de korte en de lange termijn.

Bij het bouwen van een compleet nieuwe jacht is dit allemaal net wat gemakkelijker. Kies de juiste bouwer en zet het proces in gang. Kies de bouwer waar jij een goed gevoel bij hebt. Praat over wat je wilt en kijk naar eerdere projecten. Maak niet te snel een beslissing en kijk bij meerdere aanbieders.

eerste luxe jacht

Koop jou droomjacht
Dan rest er nog maar één ding. De knoop doorhakken en je eerste luxe jacht. Veel vaarplezier!