Het uitgestrekte continent in het oosten heeft binnen recordtijden een nieuwe rijkste man: Zhong Shanshan. Indiër Mukesh Ambani moest deze eretitel aan hem afdragen. De Chinese Shanshan verdiende zijn gigantische vermogen met mineraalwater en je raadt het bijna al; vaccins.

Zhong Shanshan; rijkste man van Azië

De 66-jarige Zhong Shanshan stopte met school op 12-jarige leeftijd, tijdens de chaos van de Chinese culturele revolutie, omdat zijn ouders werden vervolgd door de autoriteiten. Later werkte hij in verschillende banen, waaronder bouwvakker, nieuwsverslaggever en drankenverkoper, voordat hij zijn eigen bedrijf startte. In september 1996 richtte hij Nongfu Spring op, een producent van flesjes water, die in de loop der jaren gestaag groeide tot China’s grootste aanbieder. Daarnaast is hij ook de voorzitter van de farma-gigant Beijing Wantai Biological.

Op de Bloomberg Billionaires Index staat de ‘waterkoning’ in Azië met stipt op nummer 1. Op de ranking van de 500 rijkste mensen ter wereld moet hij het doen met de 11e positie. Met zijn vermogen van $71 miljard (64 miljard euro) stoot hij Zhong Shanshan Mukesh Ambani van de troon. Hij is de eigenaar van het techconglomeraat Reliance Industries, die zijn fortuin in 2020 zag schrinken met 15 miljard, door een fikse daling van de aandelen.

‘Concurrent’ Alibaba

De grootste ‘concurrent’ op het gebied van rijkdom van Zhong in eigen land, Jack Ma, zag zijn vermogen achterui gaan met ruim acht miljard euro. Ma’s concern ‘Alibaba’ ligt onder vuur bij de Chinese autoriteiten en dat is rechtsreeks door te koppelen aan de financiën. Bovendien moest Ma de beursintroductie van een dochteronderneming van Alibaba, Ant Group, in november uitstellen op last van de regering. Al met al kan hij momenteel niet tippen aan het vermogen van Shanshan.

Vaccins

Afgelopen jaar voegde Zhong binnen no-time tientallen miljarden toe aan zijn fortuin. Hij ging met Wantai Biological Pharmacy naar de beurs, dat onder meer vaccins produceert, waaronder een vaccin tegen corona. Een zeer lucratief besluit, eerst bij de beursgang zelf, maar daarna steeg de koers nog met meer dan 2000 procent.

In september ging ook Nongfu Spring naar de beurs. Met de opbrengst daarvan ging Zhong in een klap Alibaba-eigenaar Jack Ma voorbij als rijkste man van China. Sinds de introductie zijn de aandelen van Nongfu Spring ook nog eens met 155 procent gestegen. Volgens Bloomberg is “zelden is iemand zo snel zo rijk geworden.”

Chinese media hebben hem de bijnaam ‘Lone Wolf’ gegeven, omdat hij zich zelden in het openbaar verschijnt of iets van zichzelf laat horen. “Ik leef graag op mezelf, ik ben niet geïnteresseerd in wat collega’s doen of denken.’’ Opmerkelijk voor iemand die zijn loopbaan in de journalistiek begon.