Deze week postte we al een artikel over een veteraan die te horen kreeg dat zijn Rolex GMT uit 1960 hem een flinke geldsom opleverde. Dat vonden wij op de redactie zo’n mooie video, dat we op zoek gingen naar iets gerelateerd. Het was een bescheiden zoektocht, want binnen de kortste keren kwamen we uit bij deze, wederom veteraan, die in Thailand 1971 deze Rolex Rolex Oyster Cosmograph kocht.

Extreem zeldzame Rolex Oyster Cosmograph

Bij ons eerdere bericht, streste we al hoe belangrijk het is om de originele verpakking en alle documentatie te bewaren. En dat is hier niet anders. De langharige Amerikaan was van 1973 tot 1975 op uitzending in Thailand. Hij zag dat de meeste piloten Rolexen droegen en dat intrigeerde hem. Ook hij wilde er een kopen, maar vanwege de tamelijk hoge prijs werd dat plan uitgesteld. Toen hij werd overgeplaatst naar een nieuwe divisie, waar hij ging duiken werd zijn plan weer hervat.

Eenmaal daar kocht hij de Rolex Oyster Cosmograp, vanwege z’n functionaliteit én betaalbaarheid.  Toch heeft hij ‘m nooit gedragen omdat hij het – terecht – zonde vond om het uurwerk bloot te stellen aan het zoute water. Toen hij klaar was met z’n dienstverlening stopte hij het exemplaar in een doos en besloot andere – goedkopere – horloges te dragen. In de komende 30 á 40 jaar zou hij ‘m maar enkele keren uit z’n pakmateriaal halen.

Paul Newman

November 1974 was de datum dat hij de Rolex bestelde. In april van het jaar daarop kreeg hij het daadwerkelijk in ontvangst. Met zelfs nog 10% korting betaalde hij er $345.95 voor. Zijn salaris was in die tijd tussen de 300 tot 400 dollaar, dus lang niet niks dus. Net als het vorige artikel, heeft deze opvallende man alle documentatie bewaard en de polsversiering ongeschonden gehouden. Het horloge is gefabriceerd in het eerste kwartaal van 1971 en is zeer geliefd onder verzamelaars, vanwege meerdere redenen. Z’n populariteit is vooral door Paul Newman gekomen, die droeg een soortgelijk horloge in de film Winning. Op veilingen worden gelijke exemplaren verkocht voor bedragen tussen de 150.000 en 200.000 dollaar.

Richting de miljoen

De taxateur legt uit dat het horloge van de veteraan nog specialer is. Op de kast staat tussen het Rolex-logo en Cosmograph; Oyster. Dat werd gedaan bij maar enkele exemplaren. Al deze componenten zorgen ervoor dat het vandaag de dag op veilingen rond de $400.000 zal opleveren. Maar dankzij het feit dat het nooit is gedragen en alle documentatie aanwezig is, zal het op veilingen $500.000 tot zelfs wel $700.000 kunnen opleveren.