De rijkste 1% procent van de wereld bezit evenveel geld als de overige 99 procent. Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is echt zo. De percentages per land verschillen veel. Zo bezit de rijkste 1% van Nederland 27,3% van het totale vermogen. In sommige andere landen is dit echter veel meer. Wil jij weten of je tot de rijkste 1% van de wereld behoort? Wij gaan je er bij helpen.

Behoor ik tot de rijkste 1%?

Om te weten of je tot de prestigieuze 1% rijkste mensen van de wereld behoort, moet je inzage hebben in je jaarlijkse inkomen. Als je een alleenstaande eenverdiener bent die €46.000 netto verdient op jaarbasis heb je geluk: je maakt dan officieel deel uit van de rijkste 1% van de wereld.

Geld

Voor de mensen die niet aan dit bedrag komen, niet getreurd. De kans is groot dat je tot de rijkste 5% van de wereld behoort. Ben je een alleenstaande eenverdiener die €27.500 netto verdient op jaarbasis, behoor je zelfs tot de rijkste 3,5% van de wereld. Hoe is het mogelijk dat de drempel relatief gezien zo laag ligt?

Het antwoord is simpel: het gemiddelde salaris in Nederland is 24 keer meer dan het gemiddelde wereldwijde salaris. Als we naar relatieve getallen kijken wonen er in Monaco de meeste miljardairs. De rijksten der rijksten wonen het meest in Amerika. Amerika telt namelijk 705 miljardairs. Relatief gezien is het aantal miljardairs op de hele bevolking laag; slechts één op de 600.000 inwoners mag zich miljardair noemen. Nederland telt 37 miljardairs en heeft een verhouding van één op de 400.000 inwoners.

Calculator

Op de website ‘Giving what we Can’ staat een calculator waar je zelf je inkomen in kunt geven. Door middel van één klik op de knop kun je zien tot welk percentage van de rijken je behoort. Op de site kun je ook doneren aan een goed doel dat armoede bestrijdt. Het doel van de calculator is om men in te laten zien dat de wereld oneerlijk verdeeld is, als er wordt gekeken naar vermogen. Een link naar de site vind je hier.