President Trump heeft met frisse tegenzin zijn koffers in het witte huis gepakt, en zijn stokje overgedragen aan Joe Biden. Ook al zal hij vast nog wel politieke ambities hebben, zal het lastig worden om die nog te exploiteren en praktiseren. Hij gaat zich nu richten op iets wat in de verste verte niet te maken heeft met politiek.

Donald Trump in Indonesië

Hij gaat namelijk iets doen, waar hij al meer ervaring mee heeft. Hij gaat zich concentreren op zijn aanzienlijke zakelijke belangen in het binnen- en buitenland. Tycoon Hary Tanoesoedibjo, de Indonesische miljardair, leidt Lido City, een overkoepelend project op ongeveer 60 km ten zuiden van de hoofdstad van Jakarta, waar de Trump-organisatie luxe villa’s, een resort en een golfbaan zal scheppen. En meer.

Donald-Trump-2

Hary Tanoesoedibjo, uitvoerend voorzitter van de MNC Group, zei: “Voor ongeveer 1.000 hectare in Bogor Regency is een speciale economische zone-vergunning verkregen. De aanwijzing betekent dat het project kan profiteren van verlagingen van de vennootschapsbelasting, verlagingen van de verkoopbelasting van luxe goederen en een zekere mate van clementie op het gebied van vergunningen.” Hij hoopt dat deze Movieland-studio het antwoord van Indonesië op Hollywood wordt. Een soort Bollywood dus, maar dan nog een stuk oosters.

Grote investeringen

Volgens rapporten en prognoses zou Lido City tot 2038 $2,4 miljard aan investeringen en 3,17 miljoen toeristen per jaar kunnen aantrekken. Dat gezegd hebbende, was het niet duidelijk of The Trump Organization zou profiteren van belastingvoordelen, aangezien MNC geen winstdeling heeft bekendgemaakt schema’s over het beheer van de eigendommen.

Donald Trump Indonesië

De filmstudio is bij lange na niet de enige mega investering die de Trumps in het Indonesische resort gaat doen. Ze werken ook weer samen met MNC aan het project van Bali dat een zessterrenhotel en een golfbaan zal omvatten, iets waar Trump . Ik weet zeker dat dit een succesvolle onderneming zal worden, aangezien Bali vrij zal zijn van de klauwen van de Covid-19-pandemie en vrij zal zijn om zijn door toeristen aangedreven industrie in volle gang te hervatten. Momenteel liggen de beste en bekendste hotels van Bali ook verlaten en lijden ze onder de woede van de aanhoudende pandemie.

Trustfunds

Tijdens een bezoek aan Indonesië in 2019 wees Donald Trump Jr. elk risico van belangenconflicten daar van de hand en zei dat de projecten tot de laatste behoorden die werden ondertekend voordat zijn vader president werd. De voormalige president van de VS behield het eigendom van zijn wereldwijde zakenimperium tijdens zijn ambtsperiode, maar droeg de controle over aan zijn twee oudste zonen via een trust. Of zoals Trump zelf zou zeggen: “A small loan.”