Het Britse magazine Time-Out heeft Pathé Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het blad heeft de lijst met Tuschinski op nummer 1, samengesteld door redacteuren en kunstkenners, gepubliceerd in de editie die deze week verschijnt. De jury prijst Tuschinski aan als een “nooit oud geworden droompaleis, met zijn elegante mix van art deco en art nouveau met strakke modernistische accenten.” Het blad adviseert zijn lezers “een bedevaartstocht te maken naar dit weelderige, historische heiligdom voor de films.”

Origine van Pathé Tuschinski

Het Tuschinski-theater aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam opende haar deuren in oktober 1921. De bouw verliep via de Poolse bioscoopexploitant Abraham Tuschinski, die op doorreis was naar de Verenigde Staten, maar in Nederland bleef rondneuzen. Met als resultaat dit weelderige filmtheater. Niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied was het theater in die getijde bijzonder. Ook de elektrotechnische installatie was zijn tijd vooruit en met het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem was de temperatuur overal in het gebouw gelijk.

Pathé Tuschinski

De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl valt meteen op in de straat naast het Rembrandtplein. Eenmaal binnen zijn er 6 zalen te vinden, waar de ‘Grote Zaal’ 725 stoelen bevat – verdeeld over drie verdiepingen. Samen met Pathé de Munt en Pathé Arena is Tuschinski verantwoordelijk voor 10% van de totale bioscoopomzet in Nederland.

Zaal

De bioscoop, met zijn theatrale grote zaal, indrukwekkende architectuur en dikke tapijten, is een geliefde plek voor galapremières. De Franse eigenaar Pathé heeft onlangs een ingrijpende restauratie doorgevoerd met betrekking tot het aankomende honderdjarige bestaan. Hoe en of die viering er gaat komen is nog maar de vraag, want Tuschinski net als alle andere bioscopen in Nederland gesloten.

Eerder ook al uitgeroepen

Pathé heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het gebouw, ter gelegenheid van de naderende honderdste verjaardag. Het theater werd een paar maanden geleden al door de International Cinema Technology Association (ICTA) uitgeroepen tot het mooiste klassieke filmtheater van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Toentertijd had Pathé-directeur Jacques Hoendervangers daar het volgende over te zeggen: “Dit jaar hebben we de exclusiviteit en grandeur teruggebracht naar alle zalen en hebben we de schermen geüpdatet naar de nieuwste technologie”

Hij vervolgd: “Zo kunnen onze bezoekers genieten in de stijl van de jaren 1920, maar met de technologie en het comfort van nu. We zijn zeer vereerd dat de filmexperts van ICTA de schoonheid van dit uitzonderlijke theater erkennen.”