Ridouan Taghi, tot voorheen wellicht een van de meest gezochte criminelen in Nederland ooit. Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat Taghi een verondersteld kopstuk in de cocaïnehandel is en verdacht wordt van het opdracht geven van meerdere liquidaties. Hoe groeide deze hasj-dealende vwo’er uit Vianen uit tot een internationaal gezochte drugscrimineel? En wat leverde het ‘m op? Laten we de balans opmaken.

Ridouan Taghi

Hij wordt door het Nederlandse Openbaar Ministerie verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die opereert in meerdere landen. In buitenlandse media staat hij bekend als leider van het gevaarlijkste drugskartel van Europa en Afrika, onder de naam ‘Angels of Death’.

Ridouan Taghi

Saïd Razzouki opgepakt in Medellin, Colombia.

De eerste zittingsdag was gepland op 15 februari in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Marengo-proces gaat om Ridouan Taghi en nog zestien andere verdachten, waaronder ook zijn compagnon Saïd Razzouki. Het zogenoemde ‘liquidatieproces’ is meerdere malen uitgesteld vanwege de huidige pandemie, maar wordt verwacht snel weer van gang te gaan.

Van schoolplein-hasjdealer in Vianen tot internationaal gezocht kopstuk

Taghi werd geboren op 20 december 1977 in het noorden van Marokko. Samen met zijn ouders, oudere broer en twee zussen verhuisde hij in 1980 naar Vianen, Utrecht. Daar werden later in het gezin nog twee meisjes en een jongen geboren.

In zijn jongere jaren maakte Taghi deel uit van de jeugdbende Bad Boys, die opereerde in de omgeving van Nieuwegein. In 1992 werd Taghi voor het eerst veroordeeld voor onder meer inbraken en wapenbezit. De ‘kleine’ hasjdealer weet zich door de jaren heen op te werken tot één van de nieuwste kopstukken in de Nederlandse onderwereld. De nu 43-jarige is lange tijd niet in beeld bij de politie, mede dankzij het feit dat hij zich in 2009 laat uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Een truc die criminelen vaker gebruiken.

PGP

Pas in de zomer van 2015 stuit de recherche bij toeval op Taghi’s naam in verband met een grote wapenvondst in Nieuwegein. Na een grootschalig onderzoek blijkt Taghi deel uit te maken van een nieuwe generatie drugscriminelen die middels Blackberry’s communiceren via PGP (Pretty Good Privacy)-berichten, die tot voor kort ontcijferbaar leken te zijn. Ze wanen zich onaantastbaar, hebben een leger aan jonge, vaak kansarme jongeren geworven en zijn niet vies om bruut geweld toe te passen. Toch wist de politie erin te slagen talloze PGP-berichten te ontcijferen, die nu als kernbewijs – naast twee kroongetuigen – fungeren in de zaak tegen de “Mocro Maffia.”

Taghi wordt steeds vaker gelinkt aan ernstige vergrepen en raakt geregeld in conflicten verwikkeld. Hij moet onderduiken voor justitie en zijn rivalen. In 2016 wordt misdaadblogger Martin Kok doelwit, als hij op zijn misdaadsite Taghi en twee andere kopstukken beschrijft als een moordend trio.

Nabil B.

Na een paar maanden wordt er steeds meer duidelijk over de meedogenloosheid van de geboren Marokkaan, wanneer bendelid Nabil B. besluit over te lopen naar justitie en als kroongetuige naar buiten treedt. Hij haalde eind 2020 hard uit naar de strafrechtadvocaten Nico Meijering en Inez Weski. Zij hebben volgens Nabil ‘een lastercampagne’ gevoerd, die eraan heeft bijgedragen dat Nabils advocaat –  Derk Wiersum – werd vermoord.

Arrestatie in Dubai

Diep in de nacht – op 16 december 2019 om 3:00 – wordt Taghi in een villa overrompeld door een zwaarbewapend arrestatieteam in Dubai. Dat ging er behoorlijk heftig aan toe: “Op het politiebureau hebben ze me 72 uur wakker gehouden en chemische middelen toegediend. Ik ben geslagen en geschopt, in mijn gezicht en op andere plekken. Ook had ik strakke tiewraps om mijn enkels en handen en een plastic blinddoek voor mijn ogen. Ook Marokkaanse agenten werkten hieraan mee.”

Tijdens deze “langdurige marteling” werd Ridouan Taghi stevig ondervraagd door agenten uit zowel Dubai als Marokko: “Mijn cliënt kreeg allerlei stukken voorgehouden en vragen over het Nederlandse strafdossier. Het was waarschijnlijk de bedoeling dat hij een ander zou ondertekenen.” zegt zijn advocaat Inez Weski.

Vermogen van Taghi

Zijn inkomsten kwamen voort uit zijn grootschalige cocaïnehandel. Oorspronkelijk begon het met hasj-lijnen vanuit Marokko naar Spanje, middels speedboten. Gaandeweg werd de hasj ingewisseld voor cocaïne en hier steeg zijn verdienmodel uiteraard aanzienlijk. Naar schatting heeft hij hier honderden miljoenen euro’s mee verdiend. Ook na zijn hardhandige arrestatie, gaat zijn organisatie nog steeds onverhinderd door. Aangezien het om talloze illegale praktijken gaat, is zijn vermogen onmogelijk vast te stellen, maar het OM heeft er wel een beeld van.

Het OM richt zich tijdens het proces met name op zijn fysieke misdaden en minder op zijn drugshandel. Hierdoor zijn er weinig cijfers rondom bekend. In zijn geboorteland – en daarbuiten – zou hij miljoenen euro’s aan onroerend goed bezitten, terwijl een deel van zijn familieleden in Vianen nog steeds in een simpele flatje verblijft. Al met al wordt er geschat dat Taghi boven de miljard in bezit heeft gehad, waar dat allemaal is gebleven komt wellicht in de aanstaande rechtszaken aan het licht, maar waarschijnlijk blijft dit voor altijd een smerig geheim.