Peter Gillis krijgt een forse acceptgiro in de bus van de gemeente Asten van een half miljoen euro. Dat bedrag is een optelsom van liefst tien boetes van elk €50.000 vanwege de illegale huisvesting van zo’n 300 arbeidsmigranten. Hier zal de oprichter van Oostappen Groep Vakantieparken ongetwijfeld foxwild van worden. Misschien is er nog tijd om van zijn gloednieuwe Rolls af te zien.

Boete voor Peter Gillis

Een nieuwe boete van maximaal €2,5 miljoen is de volgende consequentie als Gillis geen gehoor geeft aan de acceptgiro. Oostappen Vakantieparken-jurist Marcel Senders vroeg vrijdag bij de Raad van State om de boetes van tafel te vegen. De gemeente geeft in ieder geval geen signaal af om hier op inte gaan: “We hebben ze tijd genoeg gegeven, maar ze gaan vrolijk door”.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Peter Gillis (@petergillisoostappen)

Gillis is niet te spreken over de gang van zaken in het gemeentehuis. Hij is van mening dat een hardwerkende ondernemer als hij meer medewerking verdient. “Die migranten zitten er al 20-25 jaar. We zetten Asten op de kaart en onze gasten zorgen voor een spin-off van miljoenen in Asten. Ik vind het niet fijn hoe ze met ons omgaan.” vertelde hij aan het Eindhovens Dagblad.

Compromisse

In 2016 werd er nog bijna een compromis bereikt tussen Asten en het vakantiepark over de huisvesting van 384 arbeidsmigranten, die voornamelijk in dienst zijn van een pluimveevleesbedrijf. Volgens Oostappen heeft de gemeente de vergunningsaanvraag toen niet willen afhandelen. De rechtbank in Den Bosch zag dat eerder anders en stelde de gemeente hierover in het gelijk.

Peter-Gillis-1

Volgens de gemeente vertikte Oostappen het echter om inzage te geven in zijn gegevens. Daarom werd de vergunningsprocedure niet afgerond. In 2019 werd een dwangsom opgelegd van 50.000 euro per week met een maximum van vijf ton. Tussen 1 december 2020 en 11 februari 2021 hebben toezichthouders van Asten tien wekelijkse controles uitgevoerd. Eerder raakte Gillis ook al in een akkefietje beland met de gemeente, omtrent de bouw van een nieuwe hotel.

Uitspraak

Volgens Asten heeft Oostappen een rekensommetje gemaakt en geconcludeerd dat het lucratiever is om te betalen en door te gaan met verhuur. Volgens Senders speelt de gemeente mooi weer. Hooguit 38 euro per man per week komt er volgens hem door de verhuur in het laatje van Oostappen. De huisvesting van arbeidsmigranten is in Asten het gesprek van de dag. Het gemeentebestuur wil niet alle migranten hun koffers laten pakken, maar een maximum van honderd werknemers hanteren.

De uitspraak van de Raad van State volgt over ongeveer twee weken.