De Spaanse miljardair en kunstverzamelaar Jaime Botin is enkele weken geleden veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Daarnaast moet hij een boete betalen van €52 miljoen. Hoe heeft hij dit voor elkaar weten te krijgen? Hij heeft een poging gedaan om een peperduur Picasso schilderij met zijn privéjacht het land uit te smokkelen. Voor de 84-jarige Spanjaar is de Picasso smokkel is een duur grapje.

Picasso smokkel

Op het eerste oog ziet de 84-jarige Jaime Botin er niet direct uit als een doorgewinterde crimineel. De Botin-familie is algemeen bekend in Spanje als bankiersfamilie. Zo was de vader van Jaime – Emilio Botin – de voorzitter van de Santander bank. Jaime is de grootste aandeelhouder van Bankinter, een groot financiëel dienstverlenend bedrijf uit Madrid.

Met een vermogen van €1.5 miljard dollar zou Botin geen reden hoeven hebben om lange vingers te hebben. Toch werd de 84-jarige Spanjaard betrapt op de smokkel van een peperduur Picasso schilderij. Het schilderij genaamd ‘The Head of a Young Woman’ was gewoon in bezit van Botin maar aangezien het schilderij een nationaal belang heeft en meer dan 100 jaar oud is, mag het zich niet buiten Spanje bevinden.

Pablo Picasso
Schip

Botin smokkelde enkele jaren geleden het schilderij op zijn privéjacht buiten Spanje, hoogstwaarschijnlijk met als doel om de Picasso te verkopen aan het veilinghuis Christie’s in London. Het schilderij heeft een waarde van €26 miljoen en wordt gezien als één van de meest prominente Picasso werken.

Veroordeling

Het heeft lang geduurd voordat Botin veroordeeld werd voor de smokkel van het Picasso schilderij. Eerdere bewijsstukken dat de Spanjaard al sinds 2012 probeerde om het schilderij te verkopen, hebben ervoor gezorgd dat hij veroordeeld is tot 18 jaar cel en een boete van €52 miljoen moet betalen. Naast deze boete en celstraf is het schilderij nu weer in bezit van de Spaanse overheid.

Botin

Al met al dus een duur grapje voor de miljardair, die ondanks zijn gigantische vermogen flink op de blaren moet zitten. Indien Botin weer vrij komt, kan hij in ieder geval weer een poging doen om het kunstwerk terug te kopen.