Vice-president en algemeen directeur van de Noord-Amerikaanse divisie van Nike, Ann Hebert, is opgestapt nadat zij werd gelinkt aan een doorverkoophandel van haar zoon Joe. Haar abrupte vertrek komt na een dienstverband met Nike van meer dan 25 jaar. Haar zoon had voor 132.000 dollar (ca. 110.000 euro) aan exclusieve sneakers via haar creditcard aangeschaft. En dat is uiteraard niet helemaal de bedoeling.

Nike sneakers doorverkopen

Herbert’s 19-jarige zoon kocht de sneakers om ze vervolgens door te kopen bij zijn eigen bedrijf, West Coast Streetwear. Hij kocht de meest gewilde én gelimiteerde sneakers met behulp van computergestuurde programma’s. Zo is Joe in staat geweest om sneakers tegen nog hogere kortingen te kopen bij retailers als Foot Locker en ze met ruime winsten te verpatsen.

Ann Hebert is per direct opgestapt en er is nog geen vervanging voor haar gevonden. Nike maakt binnenkort bekend wie haar gaat opvolgen voor de Noord-Amerikaanse tak van het sportmerk. Nike zegt dat de beslissing om op te stappen bij Hebert lag.

Handel in sneakers

De sneakerhandel wordt vaak onderschat. Er gaat veel geld in om en er zijn hordes aan mensen die bereid zijn om de hele nacht te kamperen voor een winkel voor dat éne paar. Nu gaat dat voornamelijk via online veiligen die per merk verschillend verlopen. Bij de ene moet je als het ware een lootje trekken en bij andere worden er een aantal kandidaten geslecteerd.

Nike-1

De exclusieve versies van sneakermodellen zijn geregeld binnen minuten of soms zelf seconden uitverkocht wanneer ze gereleased worden. Omdat de schoenen zo gewild zijn wordt via een loting bepaald wie ze mag kopen.

Wie achter het net vist en ze toch wil hebben, is afhankelijk van doorverkopers. Maar als consument wil je daar eigenlijk niet belanden, want die verkopen het paar voor soms wel drie keer de originele prijs. Zoon Hebert zegt tegen Bloomberg dat hij geen informatie van zijn moeder over de exclusieve sneakers kreeg toen ze voor Nike werkte.

Geen verdere informatie

Een woordvoerster van Nike vertelde CNBC dat Herbert zelf de beslissing had genomen om af te treden en weigerde verder commentaar te geven. Zoon Joe erkende tegenover Bloomberg dat Ann zijn moeder is, maar merkte op dat ze hoog genoeg in het bedrijf zat om verwijderd te worden voor zijn praktijken. Hij vertelde aan Bloomberg dat hij nooit voorkennis, zoals kortingscodes, van zijn moeder had ontvangen.