Menu

Zo rijk is Dragons’ Den jurylid Pieter Schoen

Ondernemen is Pieter Schoen met de paplepel ingegoten

Ondernemen is Pieter Schoen met de paplepel ingegoten

Pieter Schoen is net als vorig seizoen één van de vijf investeerders in Dragons’ Den die de kandidaten moeten overtuigen om met hun plan in zee te gaan. Hij is samen met Michel Perridon de meest ervaren investeerder in de jury van Dragons’ Den 2021. Ondernemen heeft hij van huis uit meegekregen en wist daar een goed vermogen mee op te bouwen.

Ondernemersfamilie

Schoen komt uit een regelechte ondernemersfamilie, ondernemen is hem dus met de paplepel ingegoten. Zijn ouders gaven hem – en zijn broer – dan ook geen zakgeld, onder het mom: ga zelf maar op zoek naar een manier om slim geld te verdienen. Hij begon dan ook al vroeg. In zijn jongere jaren handelde hij onder meer in aanstekers, waterbedden en horloges en startte hij in zijn studententijd – samen met studievriend Harald Swinkels – zijn eerste bedrijf op.

Pieter Schoen

Tijdens zijn studententijd beginnen de zaken al serieuze vormen aan te nemen. Hij is pas 25 jaar wanneer hij een bod van €40 miljoen krijgt op het bedrijf . Het bod werd afgewezen, maar achteraf gezien had hij daar beter op in kunnen gaan. Anderhalf jaar later was het over en uit met de pret en ging hun bedrijf failliet.

Ondernemen

“Harald en ik hebben een weekend snoeihard gejankt, maar we hadden zo veel lol in het ondernemen dat we binnen no time een nieuw bedrijf hebben opgericht.” Het bedrijf waar hij op doelt is de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), een energiemaatschappij die de manier waarop Nederlandse consumenten tegenover energie staan heeft veranderd. Dat bedrijf ging het ondernemers-duo beter af en begin 2018 werd het voor zo’n €200 miljoen verkocht aan de Nuts Groep, de 4e speler op de Energiemarkt – na Essent, Nuon en Eneco.

Tot op het heden heeft Pieter Schoen een belang in maar liefst 42 ondernemingen en is hij – net als de andere Dragons – ook de vastgoedmarkt aan het verkennen, al vindt hij dat eigen maar niks. Toch zij hier ook een lucratieve inkomstenbron in vinden, waarschijnlijk heeft dat ook te maken met zijn positieve en optimistische denkwijze: “Je moet jezelf nooit te serieus nemen, altijd alles met een glimlach doen.”

Vermogen van Pieter Schoen

In 2017 werd zijn vermogen geschat op 74 miljoen. Binnen slecht één jaar heeft hij dat haast verdubbeld en werd het geschat op 140 miljoen en in 2019 op 160 miljoen.
In de meeste recente Quote 500 bekleed hij de 268e plek met een geschat vermogen van €175 miljoen. Schoen hoeft zich tijdens de opnames van Dragons’ Den in ieder geval niet in te houden wanneer hij een interessant concept voorbij ziet komen. Hopelijk houden die dit seizoen langer stand dan afgelopen seizoen. Volgens hem zijn er van de de zeventien waar hij op inging maar tien daadwerkelijk doorgegaan.

Aanbevolen artikelen