Voor meer dan een miljoen euro heb je het voor het uitzoeken als het gaat om vastgoed. Maar dat hoeft klaarblijkelijk niet te betekenen dat het er allemaal gelikt uit ziet. Normaal houden we een ferme lofzang over de mooiste huizen die ons land rijk zijn, waarbij het gaat om miljoenen euro’s. Het leek ons ook eens leuk om de andere kant van de medaille onder de loep te nemen.

€1 miljoen

Zet op Funda de zoekopdracht boven de €1.000.000 en je zult heel wat moois tegemoet komen, maar ook een aantal zeer banale villa’s. Ze hebben gewoon niet de uitstraling en architectuur die je verwacht van een huis in dit prijssegment. Dit is slechts een greep uit een vijver vol lelijkheid.

Wagnerkade 21, Heemstede

€1 miljoen

Het heeft in principe alles waar je op zit te wachten, maar is het gewoon net niet. Tuurlijk is de tuin met aangrenzende parterre leuke en aardig, maar er is gewoon niks dat er echt uitspring, iets waar je wel op hoopt an meer dan een miljoen uit te hebben gegeven. Wellicht is dit nog de best prijs-kwaliteitsverhouding in deze kritische lijst. Leuk detail: de wasbank in de kast (foto: 25/65). Momentaal staat de vraagprijs op €1.295.000.

Fruiteniersstraat 21, Zwijndrecht 

bah

Deze gore bungalow zou niet misstaan op Fort Oranje.”Via de tuin is er door middel van een hek direct toegang tot het bedrijfsperceel”, zegt de makelaar. Alsof dat iets is om je op te verheugen, maar goed. Met een woonoppervlak van 216 vierkante meter en vier slaapkamers wordt er precies 1 miljoen gevraagd voor deze woning met een plat dak vol mos, water en een schotel.

Straat van Mozambique 1, Amstelveen

€1 miljoen

Het mag dan wel een echte Rietveld en gemeentelijk monument zijn, maar los van de blauwe garagedeur en de naam van de straat is er weinig excentrieks te bespeuren. Eenmaal binnen lijkt het in er eerste instantie prima uit te zien, maar dat gaat met een bergafwaarts naarmate je in de buurt komt van de foeilelijke badkamer en keuken. Ook de dorre tuin met grindtegels is een dooie bedoeling. Op wonderbaarlijke wijze toch interesse? Voor €1.250.000 is het allemaal van jou.

Prinses Marijkestraat 5, Amsterdam

€1 miljoen

Deze villa mag dan wel de miljoen-grens met gemak overschrijden, toch is het een betonnen bunker waar weinig inspiratie uit is te putten. Het is grauw, saai maar bovenal compleet buiten proportie als we het hebben over de prijs-kwaliteitverhouding. Deze seniorenwoning in de vorm van een blokkendoos moet volgens de makelaar maar liefst 5 miljoen euro opleveren. De kavel is met 670 m2 maakt het geheel nog wat aantrekkelijker, maar ook dat wordt al gauw ontkracht. De grond is namelijk in erfpacht. De huidige bewoner heeft een overstap aangevraagd waarvan de prijs nog niet bekend is, maar wordt geschat op €8,255 per jaar, maar het is ook mogelijk om het in een klap voor altijd af te kopen. Dat zet je €263.000 terug.

Voor een villa van rond de 1 miljoen euro zien we liever iets als dit.