Het aantal miljoenenwoningen in Nederland is in 2020 met meer dan 40 procent toegenomen. Eind 2019 waren er zo’n 60.000 woningen die een waarde vertegenwoordigen van een miljoen of meer. We zij nog niet eens een jaar verder of dat cijfer ligt al 24.400 hoger, met 84.400. In 2013 telde Nederland nog 14.360 woningen die meer dan een miljoen waard zijn Dat blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa.

In Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal woningen boven de miljoen euro waarde afgelopen jaar met zo’n 20%. Al zeven jaar op rij neemt het aantal miljoenenhuizen constructief toe. In 2013 telde Nederland nog 14.360 woningen die meer dan een miljoen waard zijn. Bijna 2% van de koopwoningen in Nederland is inmiddels een miljoenenwoning, terwijl dit eind 2019 slechts 1,4% bedroeg.

Duurste straten en buurten van Nederland

De tabel naar aanleiding van het onderzoek van Calcasa toont aan de dat de Konijnenlaan in Wassenaar de duurste straat is in heel Nederland. Een woning kost je hier gemiddeld €2,85 miljoen. Met een behoorlijk afstand nummer 1, want de op één na duurste straat – de Oranje Nassaulaan in Amsterdam, nabij het Vondelpark – kost een woning gemiddeld €2,19 miljoen

De stempel van de duurste buurt van Nederland wordt echter gedrukt in onze hoofdstad. Het gaat om de Diepenbrockbuurt in stadsdeel Zuid, waar een woning gemiddeld 2,48 miljoen euro kost.duurste buurten en straten

De Randstad

Het is geen geheim dat de prijzen in de randstad alsmaar toenemen. Zelf voor een studentenkamer ben je al gauw meer dan 600 euro kwijt voor nog geen 12 vierkante meter. In Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal miljoenenwoningen in 2020 relatief weinig met circa 20 procent. Daarentegen nam het aantal miljoenenwoningen in Den Haag en Utrecht met zo’n 50 procent aanzienlijk toe. Ondanks dat is Amsterdam uiteraard nog altijd de koploper als stad met de meeste miljoenenwoningen, met meer dan 14.000 miljoenenhuizen. Alleen al op de Keizersgracht staan meer dan 500 van woningen die zich in dat segment bevinden.

Ook in andere steden in de Randstad zijn er flink wat miljoenenwoningen bijgekomen. Verrassend genoeg laten steden buiten de Randstad de hoogste groeipercentages laten zien. Zo zag Zoetermeer een steiging van wel 79%, Dordrecht ging 65% omhoog en Zwolle nam het aantal miljoenenwoningen met maar liefst 92 procent toe. Ook in Brabant was een stijgende lijn te bespeuren, Tilburg en Eindhoven gingen beiden met 70% omhoog.

Gemiddeld 180 m² voor 1 miljoen euro

Een gevolg van de prijsstijgingen is dat de vierkante meterprijs voor een miljoenenhuis historisch hoog is. In 2020 is de gemiddelde vierkante meterprijs van een miljoenenwoning 6.220 euro, een stijging van 4,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

 

Voor een miljoen euro krijg je tegenwoordig gemiddeld maar 180 vierkante meter tot je beschikking. De onderlinge verschillende tussen steden zijn echter groot. In Den Haag krijg je voor een miljoen euro gemiddeld 190 vierkante meter aan oppervlakte voor een woning. In Utrecht en Haarlem is dit ongeveer 160 vierkante meter, terwijl Amsterdam slechts 120 vierkante meter loont.