Het hoofdkantoor van techgigant Apple, toepasselijk ‘Apple Park’ genoemd, kostte maar liefst $5 miljard. Gezien de omvang en het opmerkelijke ontwerp, is dat wel enigszins te bevatten. De bouw werd op voet gevolgd, maar de binnenkant werd nooit aan het publiek getoond. Tot nu, althans voor een klein gedeelte.

Apple Park

Het megalomane Apple Park, in Cupertino, Californië, is gebouwd op 176 hectare en heeft acht jaar geduurd om de planning, het voorstel, de vergunningsaanvraag en de bouwprocessen te doorlopen. In 2017 begonnen de 12.000 Apple-medewerkers te werken vanuit het indrukwekkende complex en vulden ze het vier verdiepingen tellende gebouw van 400.000 vierkante meter in.

Apple

Steve Jobs eiste dat de campus meer als een toevluchtsoord voor de natuur zou worden dan een ‘kantorenpark’, dus ongeveer 80 procent van Apple Park bestaat uit groene ruimte die is bezaaid met diverse bomen en inheemse planten. Grote boomgaarden staan ​​verspreid over het terrein en leveren fruit voor de cafetaria’s. Het dak is bedekt met zonnepanelen, die ongeveer 75 procent van de stroombehoefte van de campus voorzien. Het gebouw is daarnaast zelfs ontworpen om aardbevingen te weerstaan.

Astronomische kosten

De kosten van het gebouw bereikten, mede door het circulaire ontwerp, astronomische niveaus. Jobs legde uit: “Het is een cirkel, dus hij is helemaal rond gebogen. Dit is niet de goedkoopste manier om iets te bouwen. Elke ruit in het hoofdgebouw wordt gebogen. We hebben een kans om het beste kantoorgebouw ter wereld te bouwen. Ik denk echt dat architectuurstudenten hier komen kijken.”

Apple

Het cirkelvormige gebouw is daadwerkelijk immens. Met een omtrek van anderhalve kilometer worden bussen en fietsen ingezet om medewerkers van a naar b te brengen. Onder het gebouw bevindt zich een netwerk van wegen en parkeerplaatsen. De campus beschikt ook over zeven cafés en een fitnesscentrum van 100.000 vierkante meter.

Het Steve Jobs Theatre biedt plaats aan 1.000 mensen. Er zijn ook twee grote gebouwen voor de onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en een zorgkliniek voor de medewerkers. Er is een bezoekerscentrum waar mensen kunnen kijken, maar het grootste deel van de campus is gesloten voor het publiek. Dus je zult de video moeten bekijken voor meer informatie. Of om aangenomen worden bij Apple, dat kan natuurlijk ook.