Bier is voor velen een onmisbaar vloeibaar element in hun leven. Na het sporten, in het weekend of om iets te vieren: bier is altijd van de partij, of je het nou wil of niet. Buiten eigen ervaring om, is dit ook terug te leiden naar de kwartaalcijfers die de grootste bierproducenten schrijven. Terwijl de wereldwijde bierindustrie aan het opbloeien is, blijven de 10 grootste bierproducenten ter wereld de markt onverhinderd domineren.

Meest gedronken (alcoholische) dranken op aarde

Bier is momenteel de meest geconsumeerde alcoholische drank en zelfs één van de meest geconsumeerde dranken in z’n geheel, na water, thee, koffie en sinaasappelsap. Concurrerend is er al lange tijd een ongemakkelijke stilte op de mondiale biermarkt. Grote bierproducenten in de wereld hebben zich gevestigd en blijven hun assortiment uitbreiden met innovatieve producten. Uiteraard is het Nederlandse Heineken één van de koplopers.

10. Groupe Castel

De Castel Group werd opgericht in 1949 in het France Bordeaux en opereren in meer dan 130 landen. Al meer dan zes decennia wijdt het bedrijf zich aan het wereldwijd verspreiden van allerlei wijnen, waarin ze de marktleider zijn van tafelwijnen, en het ontwikkelen van frisdrank- en biersectoren in Afrika. In dit continent zijn ze de nummer vier – na SABmiler, Heineken en Guinness. Castel is een wereldwijd erkende dranknaam, gesymboliseerd door een breed scala aan geprezen (bier)merken als Flag en Castel.

9. Kirin

Het in Japan gevestigde Kirin is een van de grootste drankenproducenten en hun dochteronderneming Kirin Brewery Company is een van de grootste biermerken ter wereld. Het bedrijf heeft een belang in Myanmar Brewery Limited en in Asia Pacific Breweries en is eigenaar van Kirin Europe, Kirin Brewery of America, San Miguel Brewery in Filipijnen en nog een aantal dochterondernemingen. In Japan zijn de Ichiban Shibori en Kirin Lager van het bedrijf bekende biermerken.

8. Yanjing

In China wonen 1,398 miljard miljard mensen, dus het komt niet als een verrassing dat een bedrijf in dit deel van de wereld grote hoeveelheden bier produceert. Beijing Yanjing Beer Group ging van start als Yanjing Brewery, voordat het zich consolideerde in een groep bedrijven die door de staat wordt gecategoriseerd. Beijing Yanjing Beer is momenteel het op drie na populairste biermerk van het land en een van ’s werelds grootste bierbedrijven.

Naast bier, houdt het bedrijf zich ook bezig met gedistilleerde wijn, voeding, gist, plastic dozen en mineraalwater. Onder de merknamen Liquan, Huiguan, Yanjing en Xuelu. Yanjing richten ze zich voornamelijk op de binnenlandse markt, met name Zuid- en Noord-China.

7. Asahi

Voor de nummer 7 blijven we in Azië, maar trekken we er iets oostelijker op uit om weer in Japan te belanden. Asahi Breweries werd in 1889 in Osaka opgericht als de Osaka Beer Company en behield de koppositie in verkoopvolume in Japan gedurende twaalf opeenvolgende jaren nadat het Asahi Super Dry, Japan’s eerste droogtapbier, op de markt bracht. Het bedrijf, dat zijn 128e verjaardag viert, produceert een breed scala aan bierproducten en andere alcoholische dranken om aan de uiteenlopende behoeften van zijn klanten te voldoen. De Asahi Breweries Group breidt zijn activiteiten uit naar producten die verder gaan dan alleen alcohol, inclusief voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

Asahi Breweries plukt de vruchten nadat het zijn positie op de Europese markt heeft versterkt. Het deed dit door biermerken over te nemen die zijn status hebben verheven tot een van de vijf grootste brouwers in Azië. Nu de vraag naar bierproducten thuis afneemt en de lokale concurrentie met rivalen zoals Kirin Holdings Co. toeneemt, voert Asahi zijn activiteiten uit om naar het buitenland uit te breiden.

6) Tsingtao Brewery Group

Tsingtao Beer is de op één na grootse bierproducent van Volksrepubliek China, na CR Beer. Met een geschiedenis van 115 jaar verkoopt de in Qingdao gevestigde brouwer, met het hoofdkwartier in Peking, zijn producten in meer dan 100 landen. De omzet in West-Europa groeide vorig jaar met 8%, terwijl de verkoop op de overzeese markt met 12% toenam. Volgens het Center of International Communication Studies heeft Tsingtao meer dan 90% merkherkenning verworven in verschillende ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika.

Dit biermerk ontwikkelt steeds meer producten op maat om aan de groeiende vraag van verschillende klanten te voldoen, waaronder dranken die worden gebrouwen met dadels en perziken. Tsingtao kijkt er naar uit om te experimenteren met nieuwe smaken en variëteiten in samenwerking met zijn Europese partners. Tsingtao volgt een “hoge kwaliteit, hoge zichtbaarheid en hoge prijs” -strategie.

5. Molson Coors Brewing

Molson Coors (MCBC), opgericht in 2003 met de hoofdvestiging in Denver, Colorado, is een toonaangevende brouwer met liefst 31 brouwerijen. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in drie van ’s werelds grootste markten. Het is het op één na grootste bierbedrijf in de VS via MillerCoors en SABMiller en een topbrouwer in het Verenigd Koninkrijk en Centraal-Europa via Molson Coors Europe.

Lange tijd tegenstanders, het Amerikaanse Molson Coors en het Britse SAB Miller, legden hun verschillen opzij om hun activiteiten in de VS en Puerto Rico samen te voegen in een joint venture, onder de naam MillerCoors.

4. Carlsberg

Het Deense Carlsberg kent een lange geschiedenis en is opgericht in 1847 door J.C. Jacobsen. Het is één van de oudste bierbedrijven, met een uitgebreid portfolio aan bier- en andere drankenmerken. Sinds de jaren negentig heeft Carlsberg een gestage, maar bescheiden groei in verkoop en winst gerealiseerd, ondanks de zeer competitieve markt. De twee belangrijkste biermerken zijn Tuborg en het eigen Carlsberg.

West-Europa is de grootste afzetmarkt, hier werd in 2018 circa 60% van de omzet gerealiseerd, het aandeel van Rusland en de overige landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie was minder dan 20%, terwijl de rest wordt afgezet in Zuidoost-Azië. Veel sportliefhebbers zullen het merk al snel linken aan Liverpool FC, die ze al sponsoren sinds 1992.

3. China Resources Breweries

De bierbusiness van China Resources, met het hoofdkantoor in Hong Kong, staat bekend om zijn ‘Snow’-bier, goed voor ongeveer 20% van de gehele Chinese biermarkt. En daarmee ook een van de best verkopende biermerken ter wereld. Sinds 2017 exploiteert het 98 brouwerijen in 25 provincies, bestuurde gemeenten en autonome regio’s op het vasteland van China.

China Resources Snow Breweries was een joint venture tussen SABMiller en China Resources Enterprise. Echter, na de overname van Anheuser Busch InBev, kocht China Resources het resterende belang uit.

2. Heineken

bier

Eindelijk zijn we dan aangekomen bij de iconische flesjes van Heineken, in handen van de rijkste Nederlander: Charlene de Carvalho-Heineken. In de afgelopen 150 jaar is het een wereldwijde leider in het brouwen van bier geworden. Als koploper in heel Europa voert het bedrijf de productie op via het gebruik van geavanceerde technologieën als big data en kunstmatige intelligentie. Heineken verkoopt meer dan 8,5 miljoen vaten van zijn biermerken in de VS en naar verwachting zal dat aantal alleen maar toenemen.

Opgericht in 1864, bezit het bedrijf meer dan 160 brouwerijen in meer dan 71 landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. Tot de internationale biermerken van het bedrijf behoren onder meer Amstel, Desperados, Brand, Affligem, Tiger, Wieckse en Sol.

1. Anheuser-Busch InBev

AB InBev, gevestigd in België, heeft de groeiverwachtingen overtroffen en is de wereldwijde marktleider in de bierindustrie. Biermerken als Stella Artois, Beck’s, Corona, Leffe en Jupiler vallen onder de omvangrijke vlag van AB Inbev

Hoewel de verkoop van hun meest doorslaggevende biermerken Bud Light en Budweiser blijft dalen, heeft AB InBev’s overname van SABMiller gecombineerd met eerdere rechten op Corona en Stella Artois de waarde wereldwijd vergroot. De brouwer verdeelt zijn productportfolio van 500 biermerken via een enorm netwerk van meer dan 600 onafhankelijke eigen distributeurs en groothandels verspreidt over de hele aardkloot.