De Russische president Vladimir Poetin is al sinds 2004 de machtigste Rus op aarde. De president staat erom bekend veel vrienden en vijanden te hebben, zowel in Rusland als daarbuiten. Dat hij veel macht heeft wereldwijd, is voor velen niet onbekend. Veel mensen zijn echter enorm benieuwd wat nu het vermogen is van Vladimir Putin. Speciaal daarom hebben we dit vandaag voor jullie uitgezocht.

Levensloop van Vladimir Poetin

Vladimir Putin – of Poetin – is al bezig aan zijn vierde termijn als huidige president van Rusland. Als kind begon hij al op vroege leeftijd met sambo en judo. Inmiddels heeft hij zelfs een zwarte band in judo. Vladimir studeerde Duits op de middelbare school en spreekt dit nu vloeiend. Na de middelbare school besloot Putin om rechten te gaan studeren aan de Staatsuniversiteit van Leningrad, waar hij in 1975 afstudeerde. Na zijn rechtenstudie trad Poetin toe tot de KGB en werkte hij als spion en als undercover in Duitsland.

Poetins politieke carrière begon in 1990 toen hij werd aangesteld als adviseur internationale zaken van de burgemeester van Leningrad. Poetin bekleedde verschillende rollen in de regering, waaronder plaatsvervangende chef. In 1999 werd Poetin benoemd tot waarnemend premier van de regering van Rusland, waarna hij ermee instemde zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Oppositieleider Aleksej Navalny

Zijn eerste presidentiële termijn liep tot 2004 en zijn tweede termijn tot 2008. Inmiddels is hij door een wijziging in de Russische grondwet alweer aan zijn vierde termijn bezig, tot frustratie van zijn tegenstanders. Veel controversie is ontstaan door de dingen die zijn oppositieleiders en critici zijn overkomen. De oppositieleider Aleksej Navalny was niet de eerste tegenstander van Putin die werd vergiftigd en ternauwernood aan de dood ontsnapte.

Het vermogen van Vladimir Poetin

Bij een machtige man als Vladimir Poetin hoort ook een machtig vermogen. Jaarlijks ontvangt de Russische president zo’n €150.000 aan salaris. Volgens velen gebruikt de Rus zijn macht echter om aandelen te verschaffen van grote bedrijven en zo zijn vermogen uit te breiden. Zijn meest uitgesproken critici beweren dat Poetin zijn macht heeft gebruikt om een ​​belang van 4,5% te verwerven in aardgasproducent Gazprom, een belang van 37% in oliemaatschappij Surgutneftegas en een belang van 50% in de Zwitserse oliehandelaar Gunvor.

Niemand weet daadwerkelijk hoeveel het vermogen van Vladimir Poetin is, maar de meeste beweringen zijn dat het vermogen van Putin €57 miljard is, waaronder die van een voormalige adviseur van de Russische overheid, Stanislav Belkovski. Hiermee zou hij in de Forbes 500 komen op plek 9. Gezien het belachelijk grote paleis waar hij in resideert, zien we dit niet als een verrassing.

Vladimir Putin vermogen