Recent is de jaarlijkse lijst van de duurste voetballers ter wereld weer naar buiten gebracht. Meestal is die lijst voor voetbalfans geen verrassing, aangezien er eigenlijk altijd wel wordt gespeculeerd over de marktwaarde van voetballers. Op plek één staat net als vorig jaar de Fransman en spits van PSG – Kylian Mbappé. Hij is met een marktwaarde van €189 miljoen de meest waardevolle voetballer ter wereld.

Kylian Mbappé: de meest waardevolle voetballer ter wereld

Zoals we inmiddels wel weten, kunnen de bedragen die in de voetbalwereld omgaan oplopen tot astronomische eenheden. Als een club een speler aanschaft, wordt er tegenwoordig niet alleen meer gekeken naar de leeftijd, potentie en kwaliteit. Ook de populariteit van een voetballer wordt alsmaar belangrijker, aangezien shirtverkoop nog altijd een van de voornaamste inkomstbronnen zijn voor voetbalclubs.

Duurste voetballer

De honderd beste voetballers in Europa vertegenwoordigen op dit moment een gezamenlijke waarde van €7,28 miljard. De Fransman Kylian Mbappé blijft met een waarde van €189 miljoen de meest waardevolle voetballer, gevolgd door het supertalent Erling Haaland van Borussia Dortmund. Het gat tussen de nummer 1 en 2 is wel groot; Haaland heeft namelijk een waarde van €131 miljoen.

Hollandse glorie

Hollandse glorie is er in het lijstje pas op plek 13 te vinden. De 23-jarige Frenkie de Jong heeft een marktwaarde van exact €100 miljoen op het moment van schrijven. Eén van de grootste dalers in marktwaarde is de ex-PSV’er Memphis Depay. Hij moet volgens Football Benchmark €30 miljoen van zijn marktwaarde inleveren en zou hiermee ‘nog maar’ 20 miljoen euro waard zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong)

De eerste vier clubs met de hoogste gezamenlijk ploegwaarde komen allemaal uit de Engelse Premier League, waarbij Manchester City – €1,1 miljard–  en Liverpool – € 1 miljard – als enige clubs de grens van de 1 miljard overschrijden. Ze worden gevolgd door Manchester United en Chelsea, die er net onder zitten. Ajax is momenteel €350 miljoen waard. Hiermee hebben ze wel met afstand de meest waardevolle selectie van Nederland.