De regering van de eilandengroep van de Malediven gaat 50-jarige huurcontracten voor 16 eilanden en eilandenclusters veilen, verspreid over alle atollen. Deze onderdelen van een compleet paradijs worden geveild met de uitdrukkelijke voorwaarde dat winnende bieders zich moeten inzetten om iets met het eiland te doen, zoals een resort opbouwen. Deze veiling is bedoeld om de Zuidoost-Aziatische natie te helpen herstellen na de ernstige impact van de pandemie op de door toerisme aangedreven economie.

Eilandbeheerder worden op de Malediven

Succesvolle bieders hebben 36 maanden de tijd om te beginnen met de bouw van elk project, zodat er echt iets mee gaat gebeuren en een doel krijgt. Besteed minimaal $ 250.000 als een dergelijke investeerder, en je komt in aanmerking voor een vijfjarig ingezeten visum, zodat je op lange termijn vanuit het paradijs kunt werken en wonen.

Waar normaal gesproken bij een veiling de bieder met het hoogste bedrag wint, gaat het hier net ietsjes anders. Boden worden niet alleen beoordeeld op keiharde cijfers, maar ook op andere aspecten van elk voorstel: waaronder de gendergelijkheid van personeel en de koolstofimpact van de transformatie van het eiland zelf. Ali Shinan, de directeur van de planningsafdeling van het Ministerie van Toerisme, zegt dat elk resort secuur moet omgaan met de biodiversiteit op heet eiland.

“Er kunnen geen gebouwen boven de boomhoogte worden gebouwd, en de bebouwde kom is afgetopt op 30 procent”, vertelde hij aan Robb Report. Zo kan de toerisme op de Malediven een boost krijgen, zonder ten koste te gaan van de flora en fauna.

Malediven-2

Foto: Maldives Marketing & Public Relations Corporation

Ook mag je niet zomaar een kettingzaag meenemen en lukraak allerlei bomen een kopje klein maken. Eerst dient er schriftelijk toestemming te worden verleend, en als er één wordt gekapt, moeten er twee in plaats daarvan worden geplant. Maar zolang je deze regels navolgt, heb je een heel eiland om naar eigen wens en smaak in te richten.

Elk vermeld eiland heeft een minimumaantal bedden voor elk resulterend resort, plus een indicatie of landaanwinning mogelijk is in de (nabij) toekomst. Er is geen minimumbod vastgesteld, maar van bepaalde eilanden wordt verwacht dat ze de hoge prijzen halen, maar dat hoeven we jullie niet te uit te leggen. Een eiland is ten slotte niet iets wat je op een verloren zondag even aanschaft en helemaal niet een eiland waar zoveel eisen aan worden gesteld.

Meebieden op je favoriete locatie(s)

Belangstellenden hebben tot 6 juni de tijd om de relevante documenten te verkrijgen om überhaupt een bod uit te kunnen brengen. Als dat is gelukt kun je contact op met het Ministerie van Toerisme via planning@tourism.gov.mv. Internationale bieders moeten een niet-restitueerbare vergoeding van € 2.654 betalen om de aanvraag te ontvangen en moeten op 10 juni om 10.00 uur lokale tijd bieden op hun favoriete locaties. Allemaal een beetje kort dag? Geen zorgen, het land heeft plannen om binnenkort nog een tiental eilanden te veilen. Stay tuned.