Het is niet geheel ongebruikelijk dat tijdens een vlucht bagage zoekraakt. Zeker als je sporadisch vliegt is het je vast weleens overkomen. Uiteindelijk komt het vaak weer terecht, maar geregeld ook niet. Toch is het behoorlijk zeldzaam te noemen om $1,63 miljoen uitgekeerd te krijgen wanneer dit wel het geval is. Tijdens een recente zitting heeft de Nigeriaanse rechtbank Emirates echter bevolen om dit bizarre bedrag te betalen aan een zakenman die zijn koffers verloor tijdens het vliegen met de Arabische luchtvaartmaatschappij.

12 jaar geleden

Het behoorde toe aan een Nigeriaanse zakenman, Orji Prince Ikem, die in 2007 van Lagos naar het Aziatische land reisde. Volgens hem bevatte de tassen $700.000 van zijn eigen geld en nog eens $930.000 van een andere zakenman –  die heeft gevraagd om spullen voor hem te kopen in China. The Federal High Court in Lagos verman dat Ikem ver is gegaan om zijn eigendommen te traceren. Hij is zelfs meerdere keren teruggekeerd naar de vliegvelden in Guangzhou en Dubai in de hoop zijn verloren spullen weer te vinden, maar tevergeefs.

Emirates

Volgens Ikem was hij terughoudend om de tassen door te geven voor het inchecken tijdens het instappen op de vlucht, maar deed hij dit op aandringen van de bemanning van de luchtvaartmaatschappij. De bagage was uiteindelijk onvindbaar, wat hem ertoe bracht een klacht in te dienen bij de politie.

Emirates slaat van zich af

Na een lange strijd die daarna volgde, oordeelde de rechter in het voordeel van Ikem en beval Emirates om het verloren bedrag – plus schadevergoeding – te betalen. De luchtvaartmaatschappij heeft blijkbaar beroep aangetekend tegen het genoemde bevel en is bereid haar standpunt verder te verdedigen. Een woordvoeder van Emirates liet het volgende weten; “Emirates heeft in deze zaak al beroep aangetekend en we zullen ons standpunt krachtig verdedigen.”