Dat Patek Philippe hoog gegrepen is, is niets nieuws, maar een uniek uurwerk uit de Zwitserse collectie steeg alle verwachtingen voorbij tijdens een bloedstollende veiling. Aangekondigd als het ‘The Endgame’ voor verzamelaars, overschaduwde het uurwerk zijn hoge schatting van $4 miljoen met bijna het dubbele. Het uurwerk ging uiteindelijk onder de hamer voor een astronomische $7,8 miljoen bij veilinghuis Phillips op zaterdag 8 mei in Genève. Een record voor dit specifieke model. Tijd is geld.

Maar drie exemplaren van gemaakt

Het uurwerk, ook wel bekend als de ‘Silk Road’, was het eerste van slechts 11 Ref. 2523 modellen die werden gemaakt en een van de slechts drie met een afbeelding van de landmassa die Eurazië voorstelt. Het heeft een wijzerplaat van cloisonné-email en twee kronen. het is de eerst gemaakte Patek Philippe Cloisonné referentie 252 en “een voorheen onbekend meesterwerk.” Het horloge is daarnaast persoonlijk aangepast door Louis Cottier – de uitvinder van het wereldtijdsysteem.

De complicatie wordt bepaald door de aanwezigheid van twee ringen: een vaste, maar instelbare, ring met de 24 tijdzones en een tweede 24-uurs ring. Het eenvoudige maar briljante systeem van het uurwerk zorgt ervoor dat de juiste tijd voor elke stad kan worden afgelezen op het respectievelijke aangrenzende segment van de 24-uurs ring.

“Een voorheen onbekende, eerste in zijn soort, uiterst belangrijk, zeldzaam en aantrekkelijk geelgouden polshorloge voor de wereldtijd met twee kronen en “Eurasia” cloisonné geëmailleerde wijzerplaat.”

Patek-Philippe-2

Het is bijna twintig jaar geleden dat een Ref. 2523 met een kaart van Europa en Azië op de markt verscheen. Als een verder bewijs van het belang van het model, woont een van zijn tegenhangers feitelijk in het Patek Philippe-museum, terwijl de andere in een privécollectie is ondergebracht. Dit verklaart de torenhoge hamerprijs. Dit specifieke uurwerk, dat enkele jaren sluimerend heeft gelegen, heeft nu de titel gekregen van het duurste Patek Philippe Worldtime polshorloge met twee kronen en een wijzerplaat van ‘cloisonné-email’ dat op een veiling wordt verkocht.

“Dit resultaat toont de honger op de internationale markt naar zeer zeldzame horloges van museumkwaliteit en Phillips ‘vermogen om dergelijke uurwerken op de markt te brengen,” Aurel Bacs, Phillips’ senior consultant, en Alexandre Ghotbi, hoofd van Europa en het Midden-Oosten , gezamenlijk gezegd in een verklaring.

Het veilinghuis zei dat het felbegeerde polssuikergoed leidde tot een lang en woest bieden tussen negen internationale verzamelaars, voordat het uiteindelijk werd opgepikt door een anonieme telefonische bieder. Lees het volledige verhaal achter dit unieke horloge op de website van Phillips.