’s Werelds grootste bedrijven waren niet immuun voor significante dalingen in marktwaarde. Bedrijven per maart 2020 krompen met 15% in het eerste kwartaal van 2020, maar hebben ondertussen alweer een sterk herstel doorgemaakt. De 100 grootste bedrijven ter wereld waren op 31 maart 2021 een record van $ 31,7 biljoen waard, een stijging van 48% op jaarbasis. Visual Capitalist bracht de 100 meest grote bedrijven in kaart en maakte daar gewoontegetrouw een aantal infographics en grafieken van.

De top 100 grootste bedrijven van nu

Het Canadese Visual Capitalist uit Vancouver gebruikte de gegevens van PwC om ’s werelds grootste bedrijven, op basis van marktkapitalisatie weer te geven, evenals de landen en sectoren waar ze vandaan komen. PwC rangschikte de grootste beursgenoteerde bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie.

Binnen de ranglijst was er een groot verschil in waarde. Zo is de aanvoerder van de lijst Apple $ 2,1 biljoen waard, meer dan 16 keer zoveel waard dan het Belgische Anheuser-Busch (AB InBev), die de 100e plaats binnenkomt met $ 128 miljard. Het bedrijf, van oprichter Steve Jobs, staat voor de 8e keer op plaats 1 in de afgelopen 12 jaar.

Amerika is prominent aanwezig

Het is ook Amerika waar de meest waardevolle bedrijven hun hoofdkantoor hebben gevestigd. Van de 100 bedrijven in deze lijst, staan maar liefst 59 bedrijven in de VS, goed voor 65% van de totale marktkapitalisatie binnen deze welvarende top 100. Gevolg door China, met 14 bedrijven op de lijst.

grootste bedrijven

Foto: Visual Capitalist

Nederlandse bedrijven

Terwijl Nederland ook lang niet onaardig scoort. Wij staan met 4 bedrijven in deze lijst: Unilever (111 miljard dollar), Shell (148 miljard dollar), Prosus (181 miljard dollar) en ASML (255 miljard dollar). Vooral ASML Holdings maakte grote stappen, zij zagen hun market cap stijgen met liefst 125%.

Strijd tussen de rijkste individuen

Maar er is altijd een overtreffende trap, in de vorm van Tesla. De marktkapitalisatie van Tesla steeg met maar liefst 565%, waardoor Elon Musk voor even de rijkste persoon ter wereld werd. Die titel staat vooralsnog weer op de naam van Jeff Bezos en ook LVMH-CEO Bernard Arnault staat boven Musk met 173 miljard dollar. 

Technologie had de hoogste marktkapitalisatie en was ook de meest voorkomende sector, waarbij Big Tech de top 10 bijna geheel domineerde. Bedrijven in de sectoren consument cyclisch, financiële dienstverlening en gezondheidszorg waren ook sterk vertegenwoordigd in de ranglijst. Ondanks dat er slechts vijf bedrijven op de lijst staan, was de energiesector goed voor bijna 10% van de marktkapitalisatie van de top 100, voornamelijk te danken aan de gigantische waardering van Saudi Aramco (de nummer 2 met 1,9 biljoen dollar).

Foto: Visual Capitalist

Basismaterialen en industrie en dienstverlening, beide cyclische sectoren, presteerden goed in de top 100 en presteerden beter dan hun respectieve industrie-indexen. Technologiebedrijven presteerden ook beter en waren goed voor $ 255 miljard of 31% van alle aandeelhoudersuitkeringen in de top 100, veel meer dan enige andere sector. Alleen Apple heeft in het kalenderjaar 2020 $ 73 miljard uitgegeven aan aandeleninkoop en $ 14 miljard aan dividenden.

Aan de andere kant waren de slechtst presterende sectoren in de top 100 gezondheidszorg, nutsbedrijven en energie. Hoewel de indexprestaties voor gezondheidszorg en nutsbedrijven ook relatief slecht waren, presteerde de bredere energiesector redelijk goed. Het is misschien niet verwonderlijk dat alle sectoren sinds hun lage niveaus in maart 2020 positieve rendementen boekten, ondersteund door fiscale stimuleringsmaatregelen en het beleid van de centrale bank.

Klik hier om de full-size van de ‘global market cap ranking’ te zien.

Foto: Visual Capitalist