Het is de belangrijkste en misschien wel moeilijkste baan ter wereld: president zijn van het meest invloedrijke land ter wereld – de Verenigde Staten. Deze taak is de komende jaren weggelegd voor Joe Biden. De vraag die bij veel mensen opkomt is ‘maar hoeveel verdient de president dan precies?’. Wij hebben het voor jullie uitgezocht.

President van de Verenigde Staten

Voormalig vicepresident Joe Biden werd op 7 november 2020 verkozen tot de 46e president van de Verenigde Staten, na een overwinning in belangrijke swing states als Nevada en Pennsylvania. Hij versloeg hiermee zijn rivaal Donald Trump, die momenteel een rustiger leventje leidt. Trump hoeft financieel gezien in ieder geval niet te klagen, aangezien hij zoals u weet behoorlijk vermogend is.

Zoals de meeste banen bij de Amerikaanse federale overheid, ontvangt de president een salaris, wat betekent dat Biden zal worden betaald voor zijn baan als opperbevelhebber en als hoofd van de regering – president dus. In de Amerikaanse wetboeken staat precies beschreven hoeveel Joe Biden verdient als de president van de Verenigde Staten.

Hoeveel verdient Joe Biden als president?

Joe Biden verdient als president van de Verenigde Staten $400.000 per jaar – omgerekend €340.000. De president ontvangt ook een onkostenvergoeding van $50.000, een niet-belastbare reisrekening van $100.000 en $19.000 voor entertainment per jaar. Mocht hij dit geld niet gebruiken, komt het weer terecht in de schatkist van de Amerikaanse overheid.

biden

In totaal komt het inkomen van Joe Biden dus neer op $ 569.000 per jaar, met alle uitgaven van de president ingerekend. Sinds George Washington in 1789 de eerste president van de Verenigde Staten werd, zijn er vijf salarisverhogingen geweest. De meest recente was in 2001, toen het salaris verdubbelde van $200.000 tot $400.000. Dat was destijds goed nieuws voor de toenmalige president George Bush.

We weten nu dus hoeveel Joe Biden verdient als president. Of het verhuizen naar het witte huis voor Joe Biden ook daadwerkelijk een upgrade is, kun je uitgebreid hier lezen.