Je kent het vast wel: jaren geleden kreeg je van je oma een schilderij of vaas voor je verjaardag waar je eigenlijk nooit meer naar om hebt gekeken. Hij paste niet goed bij het interieur van je woning, dus besloot je hem maar een plekje op zolder te geven. Hoe het al enige tijd bedekt is met stof, raden wij je toch aan nog eens een bezoekje te brengen aan je zolder. Uit onderzoek blijkt dat jouw oude spullen je nog heel wat kunnen opleveren.

Oude spullen die een hoge geldwaarde kunnen vertegenwoordigen

Ben je een regelrechte ‘horder’ of vind jij het simpelweg moeilijk om aftand van spullen te nemen? Dan adviseren wij je om toch even je zonder overhoop te halen. Hoewel je de rotzooi daar niet voor niets uit het zicht hebt geplaatst om stof te happen, kan de waarde door de jaren heen behoorlijk gestegen zijn. Hier een aantal voorbeelden.

1. Oude munten

spullen

Hoewel het hevig diversifieert per exemplaar, zijn er genoeg verzamelaars die vijf of zelfs zes cijfers overhebben voor een kostbaar en zeldzaam muntstuk. De kans is dus eveneens zeldzaam dat zo’n munt bij jou terecht is gekomen, is de kans altijd aanwezig. Mocht je iets gevonden hebben: check bij een expert of het wel degelijk een geldkoe voor je kan betekenen. Reeds werd er nog een record gevestigd voor de duurste munt ooit. Een Double Eagle Amerikaans muntstuk leverde namelijk wel 18,8 miljoen dollar.

2. Ruilkaarten

Natuurlijk denk jij net als ons meteen aan Pokémon-kaarten. EN dat is niet voor niets, want deze kaarten waren en zijn razendpopulair. De ene meer dan de ander. De eerste editie van bijvoorbeeld een Charizard kan je soms wel duizenden euro’s opleveren sommigen zijn zelf meer waard dan een ton. Dus ben je nou nog steeds niet op zoek gegaan, is dit het uitgelezen moment. Maar accepteer ook het feit dat de meesten niet eens een dubbeltje waard zullen zijn.

Lees ook ons artikel over de 5 meest waardevolle Pokémon-kaarten

3. Schilderijen

Schilderijen. Hoe de een je een fortuin kan opleveren, kun je er van de ander nog geen zak appels halen. Staat er bij jou een schilderij op zolder dat al jarenlang wordt doorgegeven van kleinkind naar kleinkind? Dan raden wij je aan deze te laten taxeren. Hoe jij er misschien enkel wat gekleurde stippen in ziet, zou de geïnteresseerde er bij wijze van spreken een moord voor doen om jouw zeldzame schilderij in handen te krijgen.

4. Servies

Servies en bestek wordt, net als sieraden en horloges, generaties lang in de familie gehouden. Hoewel ook bij een collectie aan servies de waarde afhangt van de collectie, oudheid en of hij nog helemaal intact is, kun je het zeker even laten nachecken bij een expert. Let voornamelijk op zilveren of gouden lepeltjes en antiek, Aziatisch of Delfts blauwe, schaaltjes of borden..

5. Modeltreinen

De kans dat jouw grootvader modeltreinen spaarde is klein, maar aannemelijk. Hoewel er veel valt te zeggen over de waarde van een modeltrein: zeldzaamheid, leeftijd, conditie en aanpassingen, kunnen ze je met geluk nog heel wat opleveren. Verzamelaars nemen wekelijks een kijkje op de modeltrein-veilingen, waar jij een prijsindicatie kunt ontvangen.

Uiteraard is er nog een breed scala aan producten die nog weleens meer geld waard zijn dan je zou denken, dus ga vooral op onderzoek uit in je zolder of kelder.