De Bijenkorf werd opgericht in 1870 en groeide uit van een kleine fourniturenwinkel in Amsterdam tot een landelijke warenhuisketen. sinds 2011 onderdeel van de Britse Selfridges Group, dat in handen is van de familie Weston. Volgens de Britse krant The Guardian hebben de Canadees-Britse eigenaren de winkelonderneming in de etalage gezet, samen met de Britse warenhuisketen Selfridges en twee warenhuizen in Ierland. Dat doen zij naar verluidt voor het van bedrag van 4 miljard pond, omgerekend bijna 4,7 miljard euro.

Familie Weston zet de verkoop van de Bijenkorf in werking

De steenrijke familie Weston heeft de Zwitserse bank Credit Suisse aangesteld om toezicht te houden op een veiling en is van plan om de komende weken verkoopdocumenten naar een elitegroep van potentiële kopers te sturen. Ze zouden vorige maand al hebben aangegeven een verkoop te overwegen, na toenadering van een onbekende koper. Dit vond plaats nadat het 80-jarige familiehoofd Galen Weston kwam te overlijden, die het retail-imperium opbouwde.

De familie Weston, een van de rijkste families van Canada, gaf voor het eerst toe dat ze vorige maand een verkoop van haar Europese warenhuisactiva zouden overwegen na een benadering van een mysterieuze koper. Naar verluidt heeft de familie Weston niet langer de “overtuiging om door te gaan” met de winkels, na de moeilijke periode in de coronacrisis en de concurrentie van webwinkels.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Bijenkorf (@debijenkorf)

Er wordt gespeculeerd over verschillende bedrijven Azië en het Midden-Oosten die als potentiële kopers kunnen aantreden. Central Retail group uit Thailand, die al verschillende Europese luxe warenhuizen in bezit heeft, wordt genoemd, maar ook HBC, eigenaar van het Amerikaanse Saks Fifth Avenue. Verder worden er ook door de Chinese overheid gesteunde bedrijven en investeringsfonds Qatar Investment Authority uit het Midden-Oosten genoemd.

Omzetdaling

De omzet van warenhuis de Bijenkorf kelderde in coronajaar 2020 met 22 procent. Het verlies kwam vooral door de wekenlange sluiting van de zeven winkels, de omzet van de fysieke warenhuizen daalde hierdoor met 44 procent. Dit werd deels gecompenseerd door de online verkopen, die met 53% steeg. Ondanks het moeilijke jaar werd nog steeds geïnvesteerd in winkels, pop-up stores en webshop. Hoewel de familie Weston ook kan besluiten af te zien van een verkoop, wordt er gehoopt dat een deal voor het einde van dit jaar kan worden afgerond. Zowel de Selfridges Group als de Bijenkorf laten verder nog niks los over de verkoop.