“Geschiedenis. Gemaakt”, poste het officiële Olympische Spelen Twitter-account. Deze Tweet werd geplaatst nadat Hidilyn Diaz de allereerste gouden medaille op de Spelen voor de Filipijnen wist te winnen. Dat deed de 30-jarige tijdens de gewichthefwedstrijd voor vrouwen in Tokio in de categorie tot 55 kg. Ze verbeterde ook nog eens Olympisch record van 127 kilogram, wat haar overwinning bezegelde. Naast eeuwige roem, krijgt ze ook nog aardig wat pegels en een huis als beloning voor haar ongekende prestatie.

Eerste gouden medaillewinnaar van de Filipijnen

Diaz bracht zeven maanden weg van haar familie nadat ze vastzat vanwege Covid-19-beperkingen tijdens een training in Maleisië. “Ik mis mijn moeder en haar eten”, zei ze in een interview voorafgaand aan de Olympische Spelen. “Maar dit is wat ik wil, dit is wat ik graag doe.” Met deze Olympische prestatie maakte ze een einde aan de 97-jarige droogte van het land. Direct nadat ze meer dan twee keer haar eigen gewicht de lucht in tilde, barstte ze in tranen en vloog haar coach haar in de armen.

Overheid en zakenlieden delen beloning uit

Met de overwinning zal Diaz met haar 33 miljoen pesos ($ 660.000) aan geldprijzen ontvangen van de overheid en verschillende zakenlieden. Maar zal ook nog een huis krijgen in de stad Tagaytay, ten zuiden van Mailla, en nog veel meer. Wat precies bedoeld wordt met veel meer is verder niet bekend gemaakt. De Philippine Sports Commission garandeert een stimulans van 10 miljoen peso voor ieder behaald Olympisch goud.