De strijd tussen de rijkste, en de beste, voetballers ter wereld wordt al jarenlang uitgevochten door twee individuen: Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Deze twee dertigers verdienen los van hun clubinkomsten ook bakken met geld aan sponsordeals en commercials. En uiteraard zijn er meer voetballers die naast hun ‘standaardsalaris’ elders inkomsten uithalen. De Deense Martin Braithwaite is daar een perfect geschikt voorbeeld van.

Martin Braithwaite is een van de rijkste profvoetballers

Je kan het je in eerste instantie haast voorstellen, maar al zou Messi zijn contract niet hebben verlengd, zou Braithwaite de rijkste voetballer bij FC Barcelona zijn geweest. Het is ook nogal een verrassing, aangezien er 13 spelers bij Barcelona op de loonlijst staan die meer dan hem verdienen. En dat is alleen nog maar binnen de club. Er zijn nog talloze spelers bij andere grootmachten die meer binnenharken. En toch heeft deze Deense voorhoedespeler een bizar vermogen van €210 miljoen.

Braithwaite begon zijn senioren carrière bij Esbjerg fB, in zijn thuisland. In 2013 werd hij gekocht door het Franse Toulouse FC, waar hij  vier seizoenen bleef en 136 wedstrijden uitkwam in het hoogste Franse niveau. Hij maakte daarna een transfer naar Middlesbrough, waar hij vervolgens twee keer werd verhuurd. Uiteindelijk bleef hij hangen in Spanja, na een huurperiode te zijn bij Leganés. Na slechts een seizoen werd zijn droom werkelijkheid en werd hij door FC Barcelona gekocht voor €18 miljoen.

Vastgoedonderneming in de Verenigde Staten

In de tijd dat Braithwaite nog voor het Franse Toulouse speelde, nog niet bij de grote jongens van FC Barcelona. Toen investeerde hij samen met zijn oom zo’n €700.000 in hun vastgoedbedrijf NYCE Companies. Dit bedrijf was een jaar later meer dan €8 miljoen waard. Wat ze vooral deden was geld investeren in grote woonblokken in Afro-Amerikaanse wijken in de Verenigde Staten. Braithwaite en Michael bezitten nu zo’n 1.500 appartementen en nog eens 500 die momenteel in ontwikkeling zijn, terwijl ze proberen betaalbare woningen aan te bieden in onder meer Philadelphia en New Jersey.

‘Ik heb altijd die Amerikaanse kant gehad, en ik denk dat dat misschien de reden is waarom mijn mindset misschien meer Amerikaans is: groot dromen, geweldige dingen doen, doelen opschrijven’, zei Braithwaite in april van dit jaar  in een interview met The Philadelphia Inquirer. Naast het vastgoed heeft hij ook een aandeel in het restaurant van zijn vrouw en een kledingmerk ‘Trente’. Terwijl zijn huidige werkgever in financiële nood verkeert, heeft hij zijn schaapjes meer dan op het droge staan.