Het is een bizar EK. Nederland werd uitgeschakeld door note bene Tsjechië, alle teams uit de Groep des Doods zijn alweer terug in het vaderland en het is nog meer de vraag wie de prijs in de wacht zal slepen. Ondanks de uitschakeling ging er een prima sol geld naar ons land. €1,5 miljoen voor winst in de groepsfase en bij gelijkspel zou dat om de helft gaan. Verder nog €2 miljoen voor elk land die de achtste finale bereikt. Maar wat verdient het land dat sterk genoeg is om alle anderen tijdens het EK te kloppen en de beker omhoog mag houden?

Europees Kampioenschap 2021 prijzengeld

De UEFA heeft vlak voor het begin van het EK voetbal het prijzengeld gereduceerd. De uitkeringen aan de 24 deelnemende landen zijn met 40 miljoen euro verlaagd, tot een totaalbedrag van 331 miljoen euro. Alsnog 31 miljoen meer dan de vorige editie, waar Frankrijk als winnaar uitkwam.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door UEFA (@uefa_official)

Ieder deelnemend land ontvangt 9,25 miljoen euro aan startgeld. Een overwinning in de groep levert 1 miljoen euro op en een gelijkspel is goed voor een half miljoen.  De UEFA beloont kwalificatie voor de achtste finales met een bedrag van 1,5 miljoen. De nationale ploegen die zich weten te plaatsen voor de kwartfinales krijgen €2,5 miljoen voor deze prestatie en de naties die zich plaatsen voor de halve finales pakken 4 miljoen.

Zoveel verdient de winnaar van het EK 2021

Uiteindelijk komen we dan aan bij de finale waar het allemaal om draait. En eigenlijk zit er niet eens zo heel veel verschil tussen de nummers 1 en 2. De verliezer gaat namelijk zonder beker naar huis, maar krijgt toch €5 miljoen mee, terwijl de winnaar van het EK 2021 €8 miljoen ontvangt en natuurlijk de prestigieuze titel.

Dit houdt al met al in dat de kampioen maximaal €34 miljoen aan prijzengeld kan verdienen tijdens het Europees Kampioenschap.