De zomer is al in volle gang, maar het is nog niet te laat. Als je van plan bent om de schop in de grond te steken van je tuin, of dat uitbesteedt, dan is een zwembad een weloverwogen optie. Dat wil haast iedereen wel, maar de kosten die daarbij om de hoek komen kijken kunnen afschrikken. Uiteraard ben je druk in de weer om financieel afhankelijk te worden, maar voor wie nog niet zover is: een inzicht over de kosten van een zwembad aanleggen.

Kosten van een zwembad in je eigen tuin

Laten we direct met de deur in huis vallen. De prijzen variëren enorm. Van enkele honderden euro’s kan je al klaar zijn, maar als de portemonnee het toelaat kan je met gemak tienduizenden kwijt zijn.Voor de plaatsing van een ingebouwd zwembad uit polyester (van om en nabij 4 x 10 meter) kan je je verwachten aan een prijs tussen 25.000 en 35.000 euro. Met een iets hoger budget, van ongeveer tussen de 40.000 en 50.000 euro mag je rekenen op een kwalitatief zwembad met alle nodige toebehoren, inclusief plaatsing.

zwembad

De meest doorslaggevende factor op de prijs is de bouwtype van het zwembad. De duurste optie zijn inbouw zwembaden vanaf € 30.000, gevolgd door opbouw zwembaden vanaf € 2.000 en opzet zwembaden voor slechts € 150, excl. plaatsing. Voor een ingebouwd zwembad ligt de prijs hoger omdat er graafwerken nodig zijn en een kwalitatieve bekuiping gebruikt wordt met een lange levensduur. Opbouw en inbouw zwembaden gaan vaak maar 3 tot 10 jaar mee. Alle kosten zijn inclusief 21% btw en plaatsing .Ingebouwde zwembaden worden bijna altijd volledig op maat gemaakt, waardoor dit ook de prijzigste optie is.

Maar ook hiertussen is een verdeling. Betonnen zwembaden en RVS zwembaden zijn het duurste met een prijs van ongeveer € 45.000, gevolgd door kunststof zwembaden van circa € 30.000. De binnenkuip van een zwembad kan je afwerken in verschillende materialen en kleuren vergelijkbaar. Hierbij is mozaïek het duurst, gevolgd door pleisterwerk, foliebekleding en last but not least coating.

Extra kosten

Denk hierbij maar aan technische voorzieningen zoals een zwembadpomp, zwembadfilter, zwembadverwarming, maar ook attributen als een trap, overdekt zeil, verlichting enzovoorts – afhankelijk van hoe gek je het zelf maakt. Aangezien de meeste van deze toebehoren onmisbaar zijn, is het belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken. Houdt ook rekening met zo’n 300 á 400 euro per jaar aan eventuele onderhoudskosten. Dit kan hoger of lager uitvallen, net hoe sporadisch je het gebruikt en er mee omgaat. Maar dan heb je wel ultiem zwemgenot tot je beschikking, gewoon in het comfort van je eigen vertrouwde tuin. En als je een beetje handig bent (zoals de Amsterdamse vrouw in de video hieronder), hoeft het allemaal niet zoveel te kosten zodat je met dat geld weer andere leuke dingen kan doen.