Een ondergronds pand in de chique Londense enclave Hampstead is nieuw leven ingeblazen. Het werd gebouwd op een deel van de stad dat voorheen werd bezet door garages, dicteerden de planningsregels dat het huis niet hoger boven de grond mag zijn dan de 3,5 meter hoge gebouwen die het zou vervangen. Dit resulteerde erin dat het huis voornamelijk werd gebouwd onder straatniveau en dat de woning met drie slaapkamers in eerste instantie lijkt op een laaggelegen bungalow, maar de aarde onder dit perceel houdt een complete villa schuil.

‘Iceberg’-huis?

Langtry House is bijna 325 vierkante meter groot, “uitzonderlijk” en “misschien wel Hampstead’s ultieme Iceberg’-huis”, zei Mark Pollack, medeoprichter van de makelaar Aston Chase. Iceberg zegt niks over de temperaturen in het huis, want dat zit wel goed met de verwarmde vloeren en de thermostaat, maar de term ‘iceberg’ wordt geregeld gebruikt voor eigendommen, met name in Londen, die gebouwd zijn op lagere niveaus. Kijk even naar de structuur van een ijsberg en je zult het in de smiezen hebben.

London Iceberg

“We zijn verheugd om dit unieke huis op de markt te brengen in een tijd waarin kopers op zoek zijn naar onroerend goed met toegang tot grote groene ruimtes zoals Hampstead Heath”, zei Craig Draper, associate director bij Aston Chase in een verklaring. “Langtry House is het perfecte huis voor een gezin met een licht, modern interieur en veel ruimte voor auto’s, onderhoudend en ontspannend.”

wijnmuur

Vanaf de stoep zijn alleen de kamerhoge ramen te zien en een patiotuin, maar deze onderdelen zijn slechts een schim in vergelijking met de rest van de woning. Een trap leidt naar het centrale atrium met glazen dak van het huis, dat 3,5 meter hoge plafonds heeft en een open woon- en eetkamer, een dubbelhoge functiemuur en een ‘wijnmuur’ onder de trap, goed voor 800 flessen. Elders op het lagere niveau is er ook een verzonken binnenplaats die het huis overspoelt met licht, een gezinskeuken, een ruimte voor een thuiskantoor of fitnessruimte en een volledig geluiddichte bioscoopzaal.

Te koop sinds mei

Het pand werd uiteindelijk op de markt bracht in mei en zoekt nog steeds naar een potentiële koper. Het Langtry House is beschikbaar voor £4,700,000, omgerekend circa €5,5 miljoen. Serieuze gegadigden, die privacy hoog in het vaandel hebben staan, kunnen aankloppen bij Aston Chase.

Iceberg living