Juwelierszaken etaleren glinsterende edelstenen, sierlijke ringen en kettingen van hoogwaardige edelmetalen. Een genot voor het oog, maar tegelijkertijd is dit ook een gewild doelwit voor kwaadwilligen die op rooftocht langskomen. Op 27 juli was Parijse juwelier Chaumet het doelwit van een gedurfde avondroof, terwijl de nabije menigte bezig was met Jean-Claude Van Damme, die toevallig enkele meters van de juwelier verwijderd was.

Man berooft juwelierszaak Chaumet en gaat er op een elektrische step vandoor met de buit

De overval op het juweliershuis Chaumet in de Rue François, net achter de Champs-Elysées, vond omstreeks vijf uur ’s middags plaats. De man parkeerde zijn elektrische step voor de deur, werd binnengelaten, vroeg om sieraden die hij naar eigen zeggen wilde kopen en haalde vervolgens een vuurwapen te voorschijn. Met het pistool op de medewerker gericht griste hij de sieraden van ondergrond, sprintte de winkel uit en vervolgde de vluchtpoging nogal nonchalant op zijn step. Volgens rapporten van Le Parisien was de man alleen.

Chaumet is eigendom van LVMH en staat bekend om zijn hoogwaardige sieraden. Sinds 1780 een iconisch luxe Parijse sieradenmerk. De winkel in de buurt van de Champs-Elysees is een tempel van haute couture-sieraden. Hoewel een overval kan plaatsvinden op een plek die bekend staat om zijn juwelen, verwacht je zeker niet dat de overvaller op een elektronische scooter wegrijdt.

Jean-Claude Van Damme

De politie ondervroeg potentiële getuigen in een nabijgelegen café, maar kwam erachter dat ze niets zagen en hoorden terwijl ze bezig waren met het lonken naar Belgische acteur en vechter Jean-Claude Van Damme bij de nabijgelegen opticiens. De Franse politie arresteerde echter de volgende dag twee verdachten op een parkeerplaats langs de snelweg in het oosten van Frankrijk. Ze hadden een deel van de gestolen goederen in hun bezit. Aanklagers zeiden dat de twee verdachten zijn geboren in 1967 en 1977 zonder verder in details te treden. Volgens de Franse autoriteiten is er tussen de twee en drie miljoen euro buit gemaakt en een strafrechtelijk onderzoek is geopend.

Eerder doelwit van dieven

Chaumet was in het verleden al vaker het doelwit van plunderaars en criminelen. In november 2009 werd het ‘vlaggenschip’ van het juweliershuis op de Place Vendôme overvallen. Tijdens die roof gingen de daders er met 1,9 miljoen euro vandoor.